02 Май 2024

Вие сте тук

Над 3,6 млн са посетителите на Октоберфест досега

03.10.2012

Повече гости, повече бира, повече боклук и повече полицаи и правонарушители – това представлява биреният фестивал "Октоберфест-2012" в Мюнхен. Седмица преди закриването му организаторите констатират, че празникът бие всички досегашни рекорди, писа вестник Шпигел.

 

Досега фестът е посетен от 3,6 млн души, които само през първата му седмица са изпили над 3,6 млн литра бира. Според временната статистика на панаира за същото време са поръчани с 5% повече порции печено пиле, отколкото миналата. През 2011 г. са изпити общо 7,5 млн литра бира или пет пъти повече, отколкото през 1990 г., и са изядени 339 хил. порции наденички.

 

Заедно с това посетителите на бирения празник са се опитали да откраднат 63 хил. бирени чаши с мотива, че са искали да си ги запазят като сувенир.

 

Очакванията са до 7 октомври, когато е официалното закриване на фестивала, броят на посетителите да достигне 6 млн души. В петък и събота „Октоберфест“ буквално се пръска по шевовете, като броят на чуждестранните посетители значително е нараснал. САЩ, Канада, Китай, Бразилия са само част от държавите, от които са пристигнали най-голям брой туристи специално за феста, по данни на сайта на фестивала.

 

Близо 445 пациента, прекалили с бирата, са потърсили помощта на баварския Червен Кръст, който денонощно бди над посетителите. Още повече работа се е отворила на полицията, която 1060 пъти е била извикана, за да прекрати нежелани сблъсъци.

 

Най-разпространеното нарушение са пиянските свади според представители на полицията.

 

Допълнителна критика има и към собствениците на "заведенията"-палатки, в които се продава бира на фестивала. Според Съюза срещу мошеничествата при пълненето на халбите само от „спестяване“ на обема на налятата бира собственик на такава палатка печели допълнително около 420 хил. евро по време на фестивала.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed