25 Апр. 2024

Вие сте тук

Над 250 полета са отменени заради изригването на вулкан в Исландия

24.05.2011

Ryanair единствена рискува да кацне в Исландия

Най-големите европейски  авиопревозвачи отмениха полетите до Шотландия, където се очаква днес да премине вулканичния облак, образувал се след изригването на вулкана Гримсвьотн в Исландия, съобщиха световните агенции. До момента са анулирани общо 250 полета на различни авиокомпании.

„Поради прогнозите за наличие на значително количество вулканична пепел в шотландското въздушно пространство Бритиш еъруейз реши от съображения за сигурност да не извършва никакви полети между Лондон и Шотландия във вторник", се посочва в комюнике на британската авиокомпания. "Бритиш еъруейз" уточнява, че става дума за полети, пристигащи в Шотландия преди 14.00 ч. (13.00 ч. по Гринуич) или заминаващи от Шотландия преди 14.00 ч., посочва БТА.

Холандските авиолинии KLM спряха полети за Северна Великобритания и Шотландия заради облака от пепел от изригналия вулкан в Исландия, съобщи авиокомпанията. „Мога да потвърдя, че шест полета са спрени - за Абърдийн, Глазгоу, Единбург в Шотландия и Нюкясъл в Северна Англия”, каза говорител на компанията.

Още от вчера европейските авиационни власти са в повишена готовност да посрещнат ситуацията с възможно затваряне на летища и в континенталната част на Европа. Според тях обаче е малка вероятността да се повтори миналогодишният хаос, когато европейското въздушно пространство остана затворено в продължение на шест дни заради изригването на друг вулкан в Исландия.

Засега единствената авиокомпания, която рискува да се приземи в центъра на събитията в Исландия е нискобюджетната Ryanair, съобщи ОРТ. Във вечерната си емисия телевизията цитира пилоти на самолета, кацнал в Исландия, според които кацането било безпроблемно и в двигателите на самолета не бил открит пепел.

В същото време авиоекспертите призоваха да не се подценява опасността, която грози най-вече скандинавските страни и североизточна Великобритания.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed