02 Май 2024

Вие сте тук

Над 14% ръст на приходите от туризъм в Гърция

19.10.2011

Чуждестранните туристи, които са посетили Гърция от януари до края на юли т.г., са донесли приходи от 5,461 млрд евра, което е с 14,2% повече, отколкото през миналата година, по данни на Националната банка на Гърция. Най-висок е ръстът в страните извън Европейския Съюз и най-вече Русия.

Приходите от туристи от европейските държави са се увиличили с 10,3%, докато от туристи извън ЕС – с 32,4%. Най-висок е ръстът на туристите от Русия, който през първото полугодие е 70%, а приходите от руски туристи са се увеличили с 80%, достигайки 391 млн евро.

Според www.travel.ru, тези показатели са особено впечатляващи в сравнение с традиционно водещите дестинации. Най-голям е спадът на туристи от Великобритания, поради което приходите от този пазар са намалели с 16,5%.

По мнение на руски туроператори, цитирани от изданието, причината за огромния ръст на руски туристи е дъмпингът на пазара, поради който много компании са предлагали туристически пакети под тяхната себестойност. Изданието посочва, че гръцката страна се опитва да се пребори с дъмпинга, като отказва да сключва договори с недобросъветстни оператори, но поради тази ситуация не се изключва вероятността някои от сериозните играчи да се оттеглят от дестинация Гърция.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed