28 Март 2024

Вие сте тук

Над 1200 са регистрираните екскурзоводи в България

21.02.2017

Министър Стела Балтова  поздрави всички екскурзоводи с техния празник

 

 

Броят на регистрираните екскурзоводи в България надхвърля 1200, показват данните на Министерството на туризма. Днес, в  Международния ден на екскурзовода министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова поздравява всички колеги, като им пожелава да бъдат „здрави, винаги естествено усмихнати, да имат много доволни туристи и да продължават да бъдат най-добрите посланици на страната ни пред света“, съобщи пресцентърът на министерството.

 

Професията "Екскурзовод" може да се упражнява само от лице, което отговаря на изискванията за образование, практическа подготовка и професионална квалификация, определени в наредба към Закона за туризма. Лицето трябва да има екскурзоводска правоспособност и да е вписано в списъка на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически регистър.

 

Професията е любопитна, желана, модерна и е добра инвестиция. Развива общата култура и създава нови умения. Тя дава възможност да се надгражда, защото в тази дейност винаги има какво още да се учи.

 

Екскурзоводът не може да бъде случаен човек, който просто знае чужд език. Той е ерудирана и широко скроена личност. Затова са нужни добра подготовка, езикови умения за организация и общуване с хората. Екскурзоводът трябва добре да познава историята и географията на страната. Той има най-тесен контакт с туристите. Качеството на работата им е с пряко отношение към създаването на устойчив интерес към България, посочват от министерството.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed