29 Март 2024

Вие сте тук

Над 100 хил румънци в България за Великден

23.04.2016

Повече от 100 000 румънци ще празнуват Великден в България, съобщи  министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна.


Според предварителните записвания през това лято увеличението на летовниците от Румъния в България ще бъде с 3-4%, което означава, че броят им ще надхвърли 1 милион души. Ангелкова посочи, че се очаква ръст на туристите от Русия с около 30%, а от Германия - средно с 15-20%. Очаква се летовниците от Чехия и Унгария да са с 15%, а от Полша - с около 40%. За Варна се очаква сериозен ръст на почиващите от Иран - с над 30%.


За първи път през това лято в комплекса "Златни пясъци" ще има екипи, които да следят за нивата на шума от заведенията, допълни Ангелкова. По думите й дежурствата ще са денонощни. В екипите ще има представители на РЗИ, полицията и общината. Министърът допълни, че през това лято освен румънски, по Черноморието ще работят и полицаи от Чехия в съвместни екипи с българските им колеги. Очаква се скоро да бъде завършени и преговорите с Германия, откъдето вероятно също ще бъдат командировани полицаи.


За възможността българско-гръцката граница да бъде блокирана за Великденските празници Ангелкова посочи, че напълно разбира позицията на българските превозвачи, но апелира да не се предприемат такива стъпки, тъй като биха се отразили много негативно на туризма. През миналата година за светлия християнски празник в България са пристигнали 50 хиляди гърци, толкова българи са празнували в съседната страна. През тази година също има много предплатени пакети и загубите биха били много сериозни, каза Ангелкова.


Министърът съобщи още, че е готова концепцията за групирането на българските плажове. Идеята е те да бъдат разделени на категории и да се прилага различна методика за изчисляване на концесионната такса. Концепцията ще бъде подложена на обсъждане с всички заинтересовани страни, преди да бъде приета, посочи Ангелкова.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed