29 Март 2024

Вие сте тук

Над половината европейци ще почиват в собствената си страна през лятото

15.05.2012

Само Гърция изпреварва България по дял от населението, което планира да отиде на лятна почивка в собствената си страма. Товапоказват резултатите от проучването „Флаш Евробарометър”, проведено в страните членки на Европейския съюз, съобщиха от Gallup.

Проучването предоставя данни за плановете на жителите на страните членки на Европейския съюз за почивки през 2012 г.

Повече от половината европейци (52%), които планират почивка тази година, заявяват, че ще почиват в собствената си държава. Гърция е на първо място по намерение на населението да почива в собствената си страна – 80% от гърците заявяват, че прекарат ваканцията си в родината.


България следва на второ място със 73% от граждатните, които ще предпочетат български курорти.


Къде ще почиват европейците?


Жителите на Люксембург и Малта са с най-голям дял да почиват зад граница - над 90% .


Малко повече от една трета от жителите на Европейския съюз (37%), ще почиват извън страната си, но в рамките на ЕС. Най-предпочитани дестинации за лятна почивка са Испания и Италия.


Всеки четвърти ще почива в държави извън ЕС. Около една стотна от населението на Европейския съюз ще изберат България за лятна почивка.


Словакия е държавата, от която можем да очакваме най-висок поток от потенциални туристи в нашата страна – 8% от словаците, които планират почивка през 2012 заявяват, че са избрали България за своя крайна точка.

Къде ще почиват българите?

Малко над една пета от българите (21%), които планират да отидат на почивка през 2012 година, са решили да изберат курорт или място в друга страна от Европейския съюз. Поради географската близост, топ чуждестранна европейска дестинация за българите е Гърция. 11% от българските летовници ще посетят южната ни съседка за море това лято. С приблизително еднакви дялове потенциални български туристи са и Франция, Италия и Испания – по около 2-3 % от българите, които ще отидат на почивка смятат да е в някоя от тези три държави, посочват от Gallup.


Един от десет български туристи пък ще излезе извън границите на Европейския съюз за почивката си. Макар данните от проучването да не разкриват в кои държави ще се съсредоточат тези 10%, най-вероятни дестинации за тях са Турция и Хърватия.

 

„Флаш Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия.. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ТНС ББСС.  

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed