24 Апр. 2024

Вие сте тук

Над облаците

01.10.2012

Не комфорт или лукс, а зашеметяващи гледки привличат туристите към хотелите високо в планината. Невероятна панорама, чист въздух, тишина и спокойствие са нещата, на които гостите им могат да се наслаждават, дори без да напускат хотелската стая.

Невероятно красивите пейжажи могат да станат прекрасна алтернатива на познатите гледки от масовите курорти. Някои от тях обаче са толкова високо, че се изисква време за адаптация към разредения въздух и ниското налягане.

Съвсем наскоро чухме две новини, свързани с нови високопланински хотели. Едната е за предстоящо откриване на нов хотел на над три хиляди метра надморска височина във Франция, а другата – за проект на изграждане на високопланински комплекс  в Северен Кавказ, Русия.

 

Голямото очакване

Един невероятен хотел във Франция, който трябваше да е най-високо построения в Европа, отново отложи откриването си.  Причината – технически проблеми и спорове между инвеститорите, които до момента са вложили 6 милиона евро за изграждането му. На височина, където скоростта на вятъра е 70 км в час, строителството е истинско предизвикателство.

 

Refuge du Goûter се строи на 3835 м надморско равнище.  Освен  че ще е най-високопланинският хотел в Европа, той има амбициите да е и най-екологичният.  Соларни панели  ще осигуряват електроенергия навсякъде освен кухнята, където ще се използва газ. За водоснабдяване ще се използва разтопен сняг, който ще се събира в резервоари с обем 20 хил. литра. Стъклата на прозорците са тройно армирани, за да устоят на напора на вятъра. Водата, използвана в кухнята, ще се рециклира и ще се използва в казанчетата на тоалетните, които пък на свой ред ще хабят пет пъти по-малко вода от стандартните.    

 

Обединявайки постиженията на архитектурата и инжинеринга, хотелът е пионер в устойчивото развитие и проправя пътя към бъдещето високопланинско строителство“, писа за хотела френската и британската преса. Той е на място, където минава един от най-популярните маршрути към Монблан. Въпреки церемония по откриването в началото на септември, която струваше на французите близо 100 хил. евро,  алпинистите ще трябва да почакат до края на следващото лято, за когато за пореден път е отложено откриването му.

 

Русия отговаря на предизвикателството

Нови модерни хотели ще бъдат открити на склоновете на планината Елбрус през лятото на 2013 г. Проектът ще бъде реализиран съвместно от руска и италианска корпорация. Италианската LEAP factory има богат опит в изграждането на високопланински хотели. Тя ще произвежда модули в Италия, които ще се сглобяват в Русия. Очакванията са, че още през юни следващата година хотелите ще посрещнат първите си туристи.

 

Те ще са предназначени специално за алпинисти, които възнамеряват да атакуват най-високите върхове на Северен Кавказ. Към маршрутите проявяват интерес много чуждестранни алпинисти, за които в момента няма адекватно настаняване.

 

Първият хотел от комплекса ще е на височина 4000 м над морско равнище и ще е един от най-високите в света. В района на Северен Кавказ се предвижда да бъдат изградени общо 11 обекта.

 

Ето и още няколко хотела, които привличат хора с приключенски дух. Подбрахме само такива, които не са в популярни курорти и чиято височина или разположение са наистина зашеметяващи.

 

 Kulm Gornergrat, Швейцария

 

От прозорците на стаите на хотела, разположен на 3100 м, се разкрива неверояна гледка към 29 алпийски върха, сред които прочутият Матерхорн. Всяка от 23-те стаи е кръстена на един от върховете, а стая със специалния номер 4633 ще ви позволи да се любувате на връх Монте Роса, висок точно 4633 м. Освен това от там се разкрива гледка и към върховете близнаци Кастор и Полукс и др. Хотелът разполага и с две обсерватории, от които нощем може да се наблюдава звездното небе. До хотела може да се стигне с най-високата в Европа железница или пък пеша от курорта Цермат.

 

 

Purcell Mountain, Канада

 

Този малък хотел в канадската провинция Британска Колумбия може да подслони едновременно само няколко гости. Разположен е едва на 2200 м надморско равнище, но пък е толкова отдалечена, че можете да стигнете до него само с хеликоптер. Никакви пътища, никакъв асфалт, само сияйни снежни върхове, ледници, чисто небе и бездънни планински езера – толкова е красиво, че можеш да забравиш за опасностите. А те не са никак малко, защото горите наоколо са пълни с диви зверове, така че съвсем не е изключено по време на разходка да срещнете гризли.  Ако все пак имате късмет да не срещнете свирепата мечка, след завръщане от разходката ще можете да се насладите на почивка пред камината и гореща напитка.  

 

 

Amankora Gangtey, Бутан

Отново сменяме континента и се озовавеме в Бутан. На местния диалект името Amankora означава „пътешествие по кръг“. Пет малки хотела, разположени в долината Паро, образуват пръстен, разкривайки мистерията на името. Най-високо разположеният от тях е на височина 3000 м и предлага на гостите си осем просторни стаи. Ако асоциирате комфорта с просторни помещения, минимализъм, дискретен лукс и използване само на естествени материали, ще го намерите именно тук, в последното буддистко кралство на планетата. Гостите могат да се възхитят на гледката на манастир от 15 век и обраслата с бамбук долина, в която са разположени многобройите ферми на местните жители. От тук се виждат и склоновете на националния парк Black Mountains, където долитат да зимуват черни щъркели. До хотела можете да стигнете само с автомобил.

 

 

 

Machu Picchu Sanctuary Lodge, Перу

 

Ако не можете да си представите нищо по-романтично от закуска с гледка към свещените планини на инките, тук сте на точното място. Разположеният на сравнително скромната височина от  2350 м хотел Machu Picchu Sanctuary Lodge  е единственият по рода си. В този случай "ексклузивно" е напълно приемлив епитет, защото няма друг хотел, който да граничи със свещените постройки на инките, чиято възраст надвишава 15 века. От терасите му се разкрива прекрасна панорама към Младата планина или Уаина Пикчу, както и към долината на река Урубамба. Хотелът разполага и с прекрасна градина с орхидеи.

До Machu Picchu Sanctuary Lodge  води четиричасово пътешествие с автобус или автомобил от Куско. Не се стряскайте от продължителността му, трансферът ще ви се стори кратък, защото удивителните пейзажи ще ви помогнат да се потопите в митичния свят на древната цивилизация. Ако предпочитате приключенията, можете да стигнете до хотела пеша... за пет дни. Задължително условие е добрата физическа форма, местен водач и голямо количество репеленти.

 

 

Шале Whare Kea, Нова Зеландия

 

За разлика от другите хотели, Шале Whare Kea е едва на 1700 м. височина. Разположено е на склона  на ледника Южни Алпи, което автоматично го включва в категорията „високопланински“.

 

Това е истинско произведение на съвременната архитектура от стъкло и метал, оборудвано със собствена вятърна електростанция и автономна система за електрозахранване със слънчеви батерии. И тук можете да стигнете само с хеликоптер от близкия град Уанака, като по пътя затаите дъх при гледките на едноименното езеро и хребетите на най-големия планински масив на острова. Тук е истински рай за любителите на екстремалната почивка – направо от кабината на хеликоптера можете да скочите на ледника и да се спуснете по склона със сноуборд.

 

Шалето разполага само с два апартамента, от които се разкрива гледка към най-високия връх на Нова Зеландия – Аораки или планина на Кук.  

 

 

Yeti Mountain Home Kongde, Непал

 

Комплексът Домът на Йети, който според слуховете живее някъде наоколо, се състои от пет отделни къщички. Kongde  е най.високата от тях на височина над 4770 м надморско равнище. Това е и разположеният най-високо в света хотел. До него можете да достигнете след 8 часа изкачване в планината с местен водач. По пътя туристите се запознават с  природните съкровища на Хималаите  - ледници, водопади, стада диви кози и овце. Гледки към Еверест и други върхове през деня и бездънното звездно небе през нощта са гарантирана гледка от прозореца на всяка стая.

 

 

 

Far View Lodge, САЩ

 

Както подсказва името му, хотелат предлага необозрими гледки на природата в националния парк Меса Верде, където е разположен на височина 2400 м. Паркът е известен с разкопките на древни селища на индианското племе пуебло, чиито представители изграждали къщите си на склоновете на каньона. Хотелът е близо до входа в националния парк, но за да се стигне до него, посетителите трябва да преодолеят стръмно изкачване. Не се стряскайте, няма да го минавате пеша, защото собствениците ще ви осигурят екологичен транспорт – същия, който някога са използвали първите заселници.

Хотелът е на уникално място – там, където се срещат границите на щатите Колорадо, Юта, Аризона и Ню Мексико. От терасата гостите могат да се наслаждават на безкрайни прерии, а ако имат късмет, дори да наблюдават стадо мустанги, рис или пума.

 

 

 

Explora en Atacama,  Чили

 

Хотелът е построен в оазис, създаден в най-високата пустиня в света – Атакама. Разположен е сред парк с големина 160 декара. От него се разкрива гледка към върховете на вулкана Ликанкабур на границата между Чилии Боливия. В специална обсерватория към хотела гостите му могат да наблюдават нощното небе.

 

За да стигнете до Explora en Atacama -  хотела, който с името си ви призовава да изследвате пустинята, ще ви трябват не повече от два часа път с кола от най-близкото летище. По пътя ще е първото ви запознанство с пустинята и планинските хребети. От тук можете да направите двуднедно пътешествие до руините на древен град на инките или пък да се разходите до най-високата лагуна в света.

 

 

JW Marriott Hotel, Куско, Перу

Голямата надморска височина вече не спира хотелските вериги. Хотел  JW Marriott Мачу Пикчу, разположен в Куско, Перу, е доказателство за това.

Разположен на над 3400 м надморско равнище,  хотелът отговаря на стандартните представи за лукса и предлага 153 стаи и апартаменти на гостите си. Засега това е и най-високо построеният хотел на международната хотелска верига. Негов отличителен белег са индианските артефакти, намерени при строителството на хотела, и колониална църква, вградена в неговата архитектура. Просторни стаи, оборудвани с модерна техника, два ресторанта с местна кухня, фитнес и СПА център, както и 24-часово обслужване са удобствата, които редовните гости на веригата очакват.

 

 Повече снимки можете да намерите на страницата ни във Фейсбук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed