29 Март 2024

Вие сте тук

Наградиха най-зелените градове в България

12.12.2012
Президентът Плевнелиев връче наградата на кмета на София Йорданка Фандъкова

София и Кочериново бяха удостоени с приза "Най-зеления град в България" съответно за най-голям и най-малък град по брой население. Другите наградени общини, в зависимост от броя на населението, бяха Русе, Асеновград, Белене и Долна Баня. Димитровград и Кърджали пък се сдобиха с поощрителни награди за "зелен град"Русе и Асеновград бяха избрани за „най-зелени“ градове в България, съответно в категориите населени места от 100 000 до 200 000 жители и от 30 000 до 100 000 жители.

 

 

Конкурсът е част от националната кампания „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Основният критерий за номиниране е редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините.

 

Победителите са избрани измежду 91 общински проекта, финансирани от фонд „Козлодуй”, Националния доверителен екофонд и Оперативна програма „Регионално развитие“. Градовете са разпределени в шест категории, според броя на населението им.

 

Само по Оперативна програма „Регионално развитие“ са обновени повече от 500 детски градини, училища, театри, музеи, здравни и социални заведения, уточни тя. Над 40 са общините с обновена паркова среда, зелени площи и детски площадки, които облагодетелстват над 1.8 млн. души. Седемте най-големи града изпълняват проекти за интегриран градски транспорт. Вече са в ход търговете за доставка на „зелени“ автобуси и тролейбуси, които засега са най-екологично чистия транспорт, допълни още министър Павлова.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed