16 Апр. 2024

Вие сте тук

Мюсюлмански ритуали в "Света София" през месеца на Рамазана

06.06.2016

Министерството на културата и туризма на Турция е дало специално разрешение да бъде отворена Света София за мюсюлмански ритуали в продължение на 30 дни през месеца на Рамазана. Това съобщи Директорът на турската Дирекция по вероизповеданията Мехмед Гьорме. Турската национална телевизия ТРТ излъчи на живо на разсъмване днес от Света София в Истанбул специална програма по случай първата мюсюлманска закуска сахур, с която започна месецът на постите Рамазан, или оруч.


През този месец всеки ден, на разсъмване и вечерта след ифтара, ще бъдат извършвани религиозни ритуали, които могат да се посещават от всички желаещи, каза Гьормез. Всеки ден ще се организират беседи с участието на ивестни ислямски учени и богослови.


ТРТ ще излъчва на живо на разсъмване всяка закуска сахур под наслов "Време за берекет в Света София".


Света София е построена през 537 г., в продължение на 916 години е била църква, а 482 години - джамия. През 1915 г.е обявена за музей с декрет на Мустафа Кемал Ататюрк.


Миналата година за пръв път бе допуснато извършване на мюсюлманска молитва с четене на корана в храма по случай тържествата за 1444 г.от рождението на пророка Мохамед.


Милиони турци преди разсъмване седнаха на трапезите за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур,с която започна Рамазанът.


Музиканти с тъпани обикалят махалите и събуждат за сахура. Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите ритуала не приемат храна и напитки, въздържат се от пушене и от секс. Едва когато привечер ходжата от минарето обяви края на оруча, започва вечерята ифтар. Семействата, близки, приятели се събират край трапезата, на която има традиционни храни - фурми, супа, питки, пастърма, сладкиши, ядки. След ифтара се отива на молитва в джамията.


В навечерието и през дните на Рамазана турците обикновено си разменят поздравления с есемеси, в които си пожелават благодатен и спорен рамазан, здраве, берекет, спокойствие.


Рамазан не означава само отказ от храна и напитки от изгрев до залез слънце. Той има смисъла на споделяне, за да може всеки мюсюлманин през този месец да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Поради това освен религиозни ритуали включва прояви от социален, културен, развлекателен характер.


Общините буквално се надпреварват да организират прояви през топлите летни нощи.


По инициатива на истанбулската голяма община в парковете Йени капъ на европейския бряг на мегаполиса и Малтепе на азиатското крайбрежие, който е голям колкото 117 стадиона, ще се изнасят концерти, рецитали, театрални представления на открито.


Градският транспорт в мегаполиса ще работи до разсъмване през месеца на Рамазана.

 

Междувременно представители на православието протестираха срещу мюсюлманските ритуали в храма. Планираното четене на Корана в Св. София през следващите 30 дни показва липсата на уважение към религиозните паметници, писа в. "Нафтемборики", позовавайки се на среди, близки до гръцкото външно министерство. Подобни действия се окачествяват като анахронични и непонятни и отразяват липсата на уважение към религиозните паметници, смятани за символ на световното културно наследство, посочва още естикът.


Бившият външен министър от партията Нова демокрация Дора Бакояни, а също и Янис Кефалоянис, бивш министър, призовават дипломатическото ведомство и лично външния министър Никос Кодзиас да предприеме незабавно необходимите действия спрямо Турция.



 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed