28 Март 2024

Вие сте тук

Мултимедийният център във Велико Търново очаква 100-хилядния си посетител

11.11.2013

Мултимедийният посетителски център "Царевград Търнов" очаква 100-хилядния посетител, съобщиха от общинската администрация.


В него са представени 28 силиконови фигури, които илюстрират историята и величието на владетелите от Второто българско царство.


В експозицията са включени моменти от бита и живота на хората от 13-14 век, както и сцени от коронясването на цар Калоян, пленяването на император Балдуин, царуването на Иван Асен Втори.


Музеят беше открит през  март тази година и до момента е посетен от 98 522 души. От тях 4 896 са децата в предучилищна възраст, 26 044 учениците и 5 035 студените.


Възрастните, разгледали Мултимедийния център са 62547, като от тях 59 832 са българи, а 2 715 чужденци, сочи статистиката от музея.


Мултимедийният посетителски център "Царевград Търнов" е част от проект "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново", финансиран по ОП "Регионално развитие".


Заради интереса към атракцията в момента се подготвя идеен проект за разширяването му.


В следващия етап ще бъдат включени фигурални композиции, представящи Иван Асен Втори и битката при Клокотница, царска сватба, емблематичната сцена на прощаването на Патриарх Евтимий с търновци, моменти от турското владичество и обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година.


Очаква се 100-хилядния посетител да разгледа експозицията на 12 ноември, уточняват от администрацията на музея.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed