19 Апр. 2024

Вие сте тук

"Музеят на невинността" гостува в Русе

01.04.2013

Музеят на невинността на Орхан Памук "гостува" с подбрани експонати в Русенския исторически музей за Деня на шегата - 1 април, съобщи директорът на културната институция доц. Николай Ненов.


Служителите на Русенския музей за поредна година направиха шеговита изложба за Първи април. След като през миналата година показаха граховото зърно от приказката на Братя Грим "Принцесата и граховото зърно", днес сред експонатите можеха да се видят чантата, станала повод за запознанството на Кемал и Фюсун - главните герои в романа на Орхан Памук "Музей на невинността", шишето от модна газирана напитка, както и бикините, с които Фюсун плувала в Мраморно море.


Романът е конструиран като жив музей на срещите и спомените на влюбените. Той е преведен на български за първи път през 2009 година. Орхан Памук пише книгата, в която подобно на музеен каталог на Истанбул описва вещния свят от 50-те и 70-те години на ХХ век, а в същото време събира вещи, с които да направи истински музей.


По думите на доц. Николай Ненов Музеят на невинността в Истанбул е открит през април миналата година. В него са подредени 83 витрини, колкото са и главите на книгата. В тях има керамични кучета, часовници, сервизи за чай, дрехи, а стъписващи за посетителите са 4213 угарки - фасове, изпушени от главната героиня Фюсун. За създаването му Орхан Памук инвестира парите от Нобеловата си награда - над 1 милион долара.


"Изложбата е съвсем истинска. Тя е пред вас - Музеят на невинността гостува в Русенския музей в 637 страници", каза доц. Ненов и показа книгата на турския писател.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed