28 Март 2024

Вие сте тук

Музеят на Бундесбанк отново отвори врати

03.01.2017

Тежи 12,5 килограма и струва около 460 000 долара - златното кюлче без съмнение е най-голямата атракция в отворилия наскоро отново врати музей на Бундесбанк (Bundesbank), информира ДПА.


То е точно тук, поставено в стъклена кутия, и дори човек може да се протегне и да се опита да го вдигнете, но не може да го открадне.


Десетгодишният Айман, въоръжен със знанието за това колко струва кюлчето, веднага знае как би похарчил съответната сума. "Първо - вила с плувен басейн," казва той, преди да стигне до наистина важните неща. "След това четири мишки, три кучета, пет котки и голям двор, където могат да живеят животните," допълва той.


С този практичен подход в Музея на парите във Франкфурт германската централна банка наистина се обръща както към големите, така и към малките. През двете години, докато музеят бе затворен, експозицията бе разширена от 600 на 1000 квадратни метра.


Какво всъщност са парите? Как хората са плащали за нещата преди съществуването на парите? Как изглеждат банкнотите на далечните страни? Как функционира една банка? Какво прави Европейската централна банка, чиято централа също е във Франкфурт?


Тънкостта е абстрактните теми да бъдат превърнати в нещо осезаемо за посетителите. Например как в супермаркета ябълките, които са стрували 1,99 евро за килограм, сега струват 2,40 евро.


Лейла, която е на 10 години, мисли, че това има нещо общо с биопроизводството. Експозицията обръща внимание обаче на друго обяснение - как инфлацията засяга цената на нещата в много по-голяма степен, отколкото подозират потребителите.


Като тема, инфлацията остава абстрактна, отбелязва Тобиас Пол, представител на музея, и обяснява концепцията на експозицията, в която има 360-градусов киноекран, видео игри, монитори, които могат да се ползват от посетителите.
Ако обаче представите супермаркет, тогава става ясно, че инфлацията засяга всекидневните ни разходи за живот, допълва той.


Експозицията е разделена на четири тематични области - пари в брой,налични пари по сметки, парична политика и световни пари. Започва се от първите монети и се приключва с дигиталната валута.


Анимирани табла информират какво се случва, когато централната банка вдига или понижава основната си лихва.
За чуждестранните посетител има и обяснения на английски.


Предишният музей на Бундесбанк годишно е посрещал 40 000 посетители, предимно групи ученици от Германия. Очакванията са новата експозиция да привлече още повече посетители. 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed