28 Март 2024

Вие сте тук

Музеят за съвременно изкуство се отваря в петък с изложба на съвременно норвежко изкуство

15.06.2011

Музеят за съвременно изкуство в бившия Софийски арсенал ще бъде открит с изложба на съвременното норвежко изкуство "Парадигма". Церемонията е на 17 юни.

Министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на Норвегия в София Тове Скарстейн ще обявят успешното приключване на първия етап на проекта "Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство". Идеята за изложбата "Парадигма" е на посланик Скарстейн.

Проектът е на обща стойност 1 247 789 евро и се осъществява с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/. Общата безвъзмездна помощ, отпусната за проекта, покрива 85% от всички разходи, останалата част е осигурена от Министерството на културата. Норвежкото правителство осигурява 95% от средствата по Финансовия механизъм на ЕИП.

Първият етап включва основна реконструкция на сградата на Софийския арсенал на бул. "Черни връх" 2 по проект на архитектурното студио "Братя Кадинови", избран с конкурс. Окончателно е завършено изложбеното пространство на първия етаж.

През втория етап ще бъдат завършени вторият и третият етаж на сградата. Ще бъдат изградени депо, съобразено със съвременните музейни изисквания, и отделна зала за временни експозиции. Със съдействието на Столичната община в пространството около музея ще се оформи скулптурен парк на открито на площ около 5 дка по идея на министър Вежди Рашидов.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed