Вафли, колбаси и месни консерви с наднормено съдържание на генномодифицирани организми са открили през миналата година специалистите от единствената у нас лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни, която се намира в столицата, пише в."Монитор" в днешния си брой.
През 2010 г. от направените 654 проби в 20 е имало отклонения, които превишават нормата от 0,9 % за съдържание на разрешена генетична модификация. Това съобщи за „Монитор” ръководителят на лабораторията Любина Донкова. Най-често има генетично променени съставки в соевия лецитин, откъдето попадат във вафлите и различни сладкарски изделия. Соев гранулат пък влиза в месните произведения, в резултат на което с ГМО се оказват и колбасите.
В сравнение с предишни години направените проверки са много повече, те се извършват по линия на държавния здравен контрол или пък по заявка на клиенти, повечето от които са били митници. Разширен е и обхватът на изследванията, запитвания е имало от цялата страна, уточни Донкова.
Суровините с наднормени показатели се внасят главно от САЩ, Аржентина и Бразилия. В тези страни няма толкова строги изисквания, каквито са наложени в Европейския съюз. Веднага след като се установи наличие на наднормено съдържание на ГМО добавки се уведомява Министерството на здравеопазването и клиента, ако това е правено по негова поръчка. Макар продуктите да пристигат у нас със сертификат от производителя, добре е вносителят да поръча сам изследвания, за да е сигурен какво предлага на пазара, пише вестикът.