18 Май 2024

Вие сте тук

Млад готвач стана „Готвач на България 2013“

22.04.2013

19-годишният Антонио Иванов е новата звезда на българската кулинария.  Той стана „Готвач на България 2013“ в състезанията за Националната кулинарна купа, които се проведоха на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив.

 

16 майстори  си оспорваха индивидуалната титла,  която спечели ученикът от Професионалната гимназия по туризъм в София. Антонио Иванов работи в ресторант „Хепи“.

 

Той впечатли журито с атрактивни менюта, които приготви в двата тура на надпреварата. Първото включваше предястие с брюле, мус от козе сирене,  сос „Тартар“, червено цвекло и смокини, основно блюдо -  руло от лаврак,  зеленчуци,  аспержи, пюре от ябълки  и картофи в билков зехтин, десерт от шоколадов мус със сос от ягоди, бисквити и сирена. На финалния кръг Антонио Иванов се представи с филе от нилски костур, гарнирано с миди, за предястие, основното беше руло от токачка с прошуто, спанак и пюре от кестени. 

 

За „Кулинарен отбор на България 2013“ журито определи екипа на Гранд хотел „София“. В категорията „Сладкар“ победител е Александър Иванчев, а сред пицарите най-добър се оказа Пламен Баев.

 

 

Приятно изненадан съм от високото ниво на българските кулинари, заяви Гари Филбей, представител на Световната  асоциация на готварските гилдии (WACS), която организира международните състезания. Той беше член на журито, в което тази година за първи път имаше експерти от чужбина -  Англия, Испания, Италия и Норвегия.

 

Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори  участваха в най-голямото кулинарно шоу, организирано от  Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Международен панаир Пловдив. През тези два дни се видяха новите тенденции и стандарти, открои се талантът на елитните майстори, каза Иван Манчев, вицепрезидент на БАПГ.

 

Състезанията за Националната кулинарна купа на България се провеждат и журират при стриктно спазване на правилата на WACS. Партньори в провеждането на конкурса са  Българска асоциация по карвинг, Българска асоциация на професионалните сомелиери, Българска асоциация на барманите, Българска асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed