20 Апр. 2024

Вие сте тук

Млади кулинари продължават традицията в Гранд Хотел София

21.06.2013

Млади кулинари, възпитаници на главния готвач на Гранд  Хотел София и председател на Евро-Ток България Жоро Иванов,  бяха представени пред журналисти. Повод бе спечелената от тях неотдавна награда „Кулинарен отбор на 2013“ в рамките на Национална кулинарна купа, която се проведе от 18 до 20 април тази година в Пловдив.

Екипът от готвачи на Гранд Хотел София – Радослав Йорданов, Детелина Николова, Боряна Таскова, представи в първия кръг на състезанието  предварително подготвено меню според регламента, задаващ задължително използване на риба и ракообразни за предястието, дивеч и чифтокопитни за основното ястие и шоколад и мед за десерта.

Тристепенното меню, донесло първото място на отбора на Гранд Хотел София, ще се предлага и за гостите на ресторант Shades of Red с предварителна резервация. То включва:

Морско изкушение
Ароматен фарс от скариди, омар и сметана и черен хайвер от севруга
Миди  „Сен Жак“ с трюфел сос
Свежи салати

Натура
Медальони от телешко млечно бонфиле
Аржентинско бонфиле с телешки момици и пресен трюфел
Пролетни зеленчуци и фюжън желе от червено цвекло, портокал и портвайн

Шоколадов десерт
Фин шоколадов мус с фин течен ванилов център
Млечен сладолед с мед и ориенталски подправки

 

Във втория кръг -„Черна кутия“, включващ задължителни продукти за всички участници в състезанието: токачка, агнешки котлет, гъши дроб, охлюви, манго, ябълка, екипът на Гранд Хотел София приготви следното меню:

Предястие:
филе от токачка с гъши дроб и охлюви, гарнирано с портокалови филета и портокалово-сметанов сос
Основно ястие:
бутче от токачка с агнешки котлет върху пюре от целина, гарнирано със задушен спанак и талиатели от моркови и тиквички
Десерт:
Тарт татен с ябълка, който се предлага в ресторанта на Гранд Хотел София, но за състезанието е направен с допълнение на фурми и портокалови кори, които са допринесли за високата оценка, дадена на десерта.

 

 Екипът от готвачи, спечелил наградата „Кулинарен отбор на България 2013“:

Радослав Йорданов е завършил училището по туризъм в София, занимава се с кулинария от малък, работил е в редица големи хотели и вече 8 години е су-шеф в Гранд Хотел София. „Тазгодишното състезание беше много добре организирано, защото промените в регламента и фиксирането на продукти, както и чуждестранното участие в журито дават възможност за реална оценка. Представителят на журито от Англия отправи най-голямото предизвикателство към нас като ни остави в кухненския бокс само с оборудването, което е налично там /хладилник, котлон, ножове и тигани/, за да оцени реално нашия професионализъм.“

Детелина Николова не е учила в специализирано кулинарно училище, но пък е завършила множество специализирани курсове и Академия “5 звезди” към Гранд Хотел София. Работи в секция студена кухня и казва, че там й е силата. Обича да пробва нови рецепти и техники и непрекъснато се стреми да се учи. В отбора тя представи предястието по предварително зададена тема: риба, ракообразни и продукти.
„Подготовката за състезанието, атмосферата там на място преди и след нашето участие е нещо, което трудно бих описала с думи. Благодарение на целия екип на хотела ние се представихме на ниво. Всички отдели бяха съпричастни с нас и ни помагаха. Това е успех не само за нас, но и на целия екип на Гранд Хотел София. Радвам се, че съм част от отбора и благодаря на целия екип и най-вече на Жоро Иванов, за отделеното време за нашата подготовка преди състезанието и моралната подкрепа по време на самото състезание.“

Боряна Таскова е учила в професионалната гимназия по туризъм в Банкя, след което е работила в известни столични ресторанти. В момента работи в студена кухня, но приготвя и десертите от менюто на ресторант Shades of Red на Гранд Хотел София. Обича да екпериментира с шоколад, захар и декорация, като предизвикателство за нея е моделирането с шоколад.
„На състезанието имаше много добре подготвени сладкари в останалите екипи и това беше предизвикателство за мен. В същото време ние имахме предимството да участваме за втори път като екип и това ни даде увереност и най-вече отлично сработване като екип. В първия кръг основната тема според регламента за десерта беше шоколад и мед, което е изненадващо като комбинация, но се получи много хубав десерт, когато добавихме ориенталски подправки към сладоледа с мед. Представих десерт –шоколадов мус с течен център, сладолед с мед и ориенталски подправки с корал от захар. Сладоледът приготвихме с течен азот, което впечатли публиката.“

Жоро Иванов, главен готвач на Гранд Хотел София: „Много висока оценка давам на организацията на състезанието тази година. Успехът на нашия екип се дължи на много добрата им предварителна подготовка, но и подкрепата на място от останалите колеги от Гранд Хотел София. Миналата година нашият екип всяваше страх, а тази година демонстрираха респектиращ

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed