25 Апр. 2024

Вие сте тук

Министър Ангелкова участва в конференция на ЕК за туризма

06.04.2016

 

Тя бе един от лекторите на събитието

 

Европейските държави трябва да предприемат общи действия и да започнем да се възприемат повече като партньори, отколкото като конкуренти  в областта на туризма.  Това каза министърът на туризма на България Николина Ангелкова по време на конференцията на високо равнище на Европейската комисия "Привличане на инвестиции в туризма".

 

Форумът бе открит от комисаря по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. В него взеха участие и комисарят по заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариан Тисен, комисарят по регионалната политика Корина Крецу, членове на Европейския парламент, министри на редица страни членки, представители на академичната общност, туристическия бранш и др.

 

"Делът на туризма в БВП на България е около 13%, което е с 3% над средния за ЕС. Именно затова секторът е отделен като ясен приоритет на правителството, а целите са ни за привличане на повече инвестиции и по-голяма конкурентоспособност", отбеляза министър Ангелкова. По думите й все още в страната ни основен дял заемат масовият морски и зимен туризъм, но се работи за популяризиране и на другите специализирани форми. "Спа и екотуризмът са много атрактивни за инвеститори, като ние сме амбицирани да предложим редица административни облекчения при сериозен интерес", допълни тя.

 

"Повече от 26 хил. компании работят в туристическия сектор в България, но по-голямата част от тях са малки или средни предприятия. Същевременно перспективите са големи, като посрещаме повече от 7 милиона чуждестранни туристи, колкото е и населението на страната", каза Николина Ангелкова. Тя обърна внимание на оперативните програми и другите източници на финансиране на ЕС за подпомагане на сектора. Министерството на туризма е бенефициент по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", активно работи и по програма COSME, INTERREG и др. "Много важна е и Дунавската стратегия, където можем да задълбочим партньорството и с държави извън ЕС", каза още българският министър.

 

В заключение тя обърна внимание на нуждата от по-голяма интегрираност на сектор туризъм на ниво ЕС. "Последните събития показаха колко е зависим туризмът от сигурността и това също е тема, която се нуждае от общи координирани действия", подчерта министър Ангелкова.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed