29 Март 2024

Вие сте тук

Министър Ангелкова: Контролните органи са в пълна мобилизация за зимния сезон в курорта Боровец

04.12.2014

Контролните органи са в пълна мобилизация за старта на сезон Зима 2014/2015 г., констатира  днес в Самоков министърът на туризма Николина Ангелкова. Там се проведе първата от планираните срещи за готовността на зимните ни курорти с участието на всички контролни органи и с представителите на бранша. Създадена е необходимата организация за нормалното протичане на сезона, както и координацията между съответните институции за планови проверки през следващите три месеца, за да се защитят правата на българските и чужди туристи в българките ски курорти.

 

Комисията за защита на потребителите, която е с основни контролни функции в сектора, е извършила за миналата година 3300 проверки в Боровец, Банско и Пампорово, като са издадени  56 заповеди за затваряне на обекти. Нарушенията,  свързани с липса на категоризация на обектите или разрешения за туроператорска дейност са малко, което означава че бизнесът работи по правилата, съобщи министърът.  26 служители на „Охранителна полиция“ ще работят в Боровец за сезона на три смени, за да гарантират обществения ред и сигурността на туристите. Направена е и съответната организация за поддържането на пътната инфраструктура и снегопочистването, както и за осигуряване на пожарната безопасност. Здравната инспекция и агенцията за безопасност на храните приемат сигнали на потребители на горещите си телефони, обявени в сайтовете им. Самото Министерство на туризма ще обособи специално място и на своя сайт, на който тези данни ще бъдат обобщени, така че всеки турист да може бързо и лесно да се свърже със съответния контролен орган и да подаде сигнал, както и да получи нужната му информация.

 

„От разговорите с бранша е очевидно, че повечето проблеми в сектора произтичат от необходимостта от законодателни промени както в Закона за туризма, така и в подзаконовите нормативни актове към него“, подчерта Ангелкова. „Работим по промените в проекта за наредбата за обезопасяване и информационната обезпеченост на ски пистите и работата на ски патрулите, така също и в наредбата за правоспособността на ски учителите, което ще направим в диалог с бизнеса и другите министерства, за да могат документите да са в сила от следващия зимен сезон“, допълни тя. Министърът подчерта също, че наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене е вече остаряла и един от проблемите й е, че поставя в неравностойно положение бизнеса, защото по едни и същи изисквания се категоризират и малки семейни обекти, и големи хотели.

 

Според министър Ангелкова една от важните задачи на новото министерство е да направи така, че да се преодолее сезонността в туризма, за да може курортите да станат целогодишни, което е свързано с по-високото качество и разнообразието на услугите. Тя приветства идеята туристическите обекти да предлагат повече продукти собствено производство, за да се стимулират българското и родните фирми. Този и други проблеми в туризма са свързани с много секторни политики, което изисква общи усилия не само между министерствата, но и с бранша, каза Ангелкова. Тя даде за пример неизяснения правен статут на националните курорти, което възпрепятства привличането на инвеститори и повече туристи в страната - тема, по която вече се работи активно. Така също и създаването на фонд за туристическа инфраструктура, който да финансира нужната инфраструктура към курортите или туристическите обекти, например транспортна, екологична и др.

 

В срещата за подготовката на Боровец за зимния сезон 2014-2015 г. участваха областният управител на област София Росица Тодорова, представители на НАП, ДНСК, "Автомобилна администрация"; Гранична, охранителна и криминална полиция; Агенция Митници, Пожарна безопасност, „Пътна инфраструктура”; Агенцията по безопасност на храните, КЗП, Регионална здравна инспекция, сдружения в туризма и др. Предстоят такива срещи и в Пампорово и Банско.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed