20 Апр. 2024

Вие сте тук

Министерство на туризма: Няма търговска дейност на Иракли

12.06.2016

На плаж Иракли няма поставени плажни принадлежности и не се събират такси от туристите. Това показа проверка, разпоредена от министъра на туризма Николина Ангелкова и извършена днес от представители на Министерството на туризма.  Поводът за инспекцията е разпространена информация в интернет, че на Иракли се събират пари от туристите за ползване на чадър и шезлонг, съобщи пресцентърът на министерството.

 

Докладът на служителите на министерството от огледа на място показа, че разпространените снимки с табели с цени не са разположени на Иракли, а на плаж Вая, който е в близост до него. Ивицата там е отдадена под наем и има одобрена схема за поставяне на плажни принадлежности.  Съгласно събраната информация, чадър и шезлонг се предоставят на туристите срещу 6 лв. за брой, а цената с включена храна и напитки е 36 лв. Предстои да бъде направено и заснемане на плажната ивица, за да се установи дали се спазва одобрената схема за поставяне на плажни принадлежности и дали са осигурени 50% свободна зона, но на място има поставени не повече от 25 чадъра.  

 

Съгласно приетите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Иракли е отделен като плаж за природосъобразен туризъм и на него се забранява всякаква търговска дейност, като ивицата не се отдава на концесия и/или под наем. Държавата вече е осигурила и водно спасяване на него, за да се гарантира безопасността на туристите. 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed