27 Апр. 2024

Вие сте тук

Милиони отбелязаха Деня на Свети Патрик

18.03.2013

Няколко десетки милиона ирландци по цял свят честваха Деня на Свети Патрик, който се празнува всяка година на 17 март.

 

Най-пищни и масови са празненствата в Ню Йорк, където за 252-ти път премина  празничното шествие. Няколко милиона жители и гости на града наблюдаваха парада. Около 36 млн американци или около 12% от населението на страната се смятат за потомци на ирландски преселници, предаде ИТАР-ТАСС.

 

В Ирландия, където Денят на Свети Патрик е национален празник, над половин милион души наблюдаваха  парада. Специално за него в Дъблин пристигнаха 8000 ирландци, живеещи в различни кътчета на света.   


По централните улици на Дъблин от север на юг преминаха над 12 000 участници, повечето от които -8000 души - бяха жители на различни кътчета на света. Така организаторите искаха да изразят общата тема на празника: "Големите неща се случват, когато се събираме заедно". Лозунгът не бе избран случайно, тъй като през 2013 година ирландците лансираха програмата The Gathering, призвана да увеличи броя на туристите, посещаващи острова.

 


След гостите на столицата потегли парад с участието на огромни платформи, украсени с всевъзможни декори, на които можеха да се наблюдават изпълнения на професионални танцьори и акробати в колоритни костюми. Тържественост на зрелището придаваха маршовете, изпълнявани от 16 оркестъра от Германия, Ирландия, Италия, Канада и Съединените щати.



Празникът не се заключава само в парадното шествие. От събота до понеделник из цял Дъблин има множество концерти, във всеки пъб може да се чуе на живо ирландска музика, а на градските площади се играят национални танци.

 


Свети Патрик е светецът покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-а година от новата ера. Според преданията той донася на острова латинската азбука от континента.

 

Празникът е оцветен в зелено, тъй като според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.


Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed