02 Май 2024

Вие сте тук

МИЕТ: България ер трябва да превози блокираните в България руски туристи

13.09.2011

"България Ер" трябва да превози туристите, които все още не са си тръгнали от Черноморието, като срещу това се обезщети от застраховката "Професионална отговорност" на руските туроператори. Това според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е добър вариант за справяне със случая с туристите, блокирани по Черноморието. Това е начинът, те трябва да намерят това решение, няма друг вариант, безумно е това, което са допуснали да се случи, заяви министър Трайков.

Министърът каза това пред журналисти, след като свика днес среща с ръководствата на "Алма Тур", "Алма Тур Флай" и "България Ер", за да се информира за хода на преговорите между компаниите.

Това е една от възможностите, предвидени в еврорегламент, приет от страната ни през 2005 г. Европейският регламент изисква пътниците да бъдат върнати до там, откъдето са излетели, независимо кой какви финансови ангажимент е спазил или не по пътя и това е задължение на авиокомпанията, каза министърът.

Според регламента парите трябва да бъдат компенсирани от застраховките за професионална отговорност. Руските туристи, които са у нас, са си купили почивки от туроператори, които имат такава застраховка. Заради това, че фирмите нямат договор с така наречената асистираща компания, която купува на туристите билети при подобен случай, за почиващите остава възможността да си купят билет, а след това да поискат парите си от туроператора, който от своя страна да ги поиска от застрахователя си. Той ще ги възстанови от неизправната страна в България. Много от туристите обаче са казали, че не разполагат със средства за покупка на билет, затова се търсят други механизми, обясни министърът.

Трайков заяви, че около стотина руски туристи, които са от останалите полети от този уикенд, трябва да бъдат превозени, ако може днес или в краен случай - утре. За останалите - около 600 туристи, които вече са пристигнали у нас, и са с дати на полети за родината им на 16, 23 и 30 септември, трябва да бъде изготвен план за връщането им.

Министърът каза, че благодарение на българското транспортно министерство е постигнато споразумение с руски компетентни власти полетите да могат да се извършат и от други превозвачи, освен от "България ер", ако от "Алма тур" намерят по-добра оферта.

Министърът каза, че не би могъл да прецени дали "Алма тур" е пред фалит, но по думите му изглежда, че дружеството има сериозни проблеми с плащането на задълженията си. Въпреки това "България Ер" е продължила да изпълнява програма през цялото лято и от 600 полета за сезона са изпълнени около 500. При това положение "България Ер" решават да прекратят полетите, което за мен е необяснимо, а и самите те не можаха да го обяснят, каза министърът.

В отговор на въпрос дали ще се стигне до отнемане на лицензи на някоя от замесените в случая компании, министърът каза, че при всички положения компаниите ще понесат санкции. Колко ще са сериозни, ще зависи и от действията им следващите часове и дни, допълни Трайков.

Той заяви, че поведението на компаниите е безотговорно на фона на усилията, които държавата прави за популяризиране на българския туризъм, както и на фона на това, че двете компании са лидери в бранша и разчитат на развитието на туризма и на имиджа на страната за своя бизнес-успех.

Голяма част от блокираните на българското Черноморие чуждестранни туристи плащат за нови самолетни билети, за да могат да се приберат във Финландия и Русия, съобщи на свой ред министърът на транспорта Ивайло Московски.

"България продължава да извозва хора. Локалните туроператорски компании, които са в Русия, балтийските държави, Финландия заплащат още веднъж стойността на полетите и след това изискват тези средства в различните държави от съответните си гаранционни фондове или чрез Агенцията за защита на потребителя, както стана с Финландия. Те вече могат да си водят дела за пропуснати ползи спрямо "Алма тур". Той прогнозира, че до края на сезона ще има между 3200 и 3500 човека, които трябва да бъдат транспортирани.

Транспортният министър не отхвърли възможността за отнемане на лиценза на националния превозвач "България Ер", но обясни, че в момента дружеството изпълнява полетите си и ще се правят проверки, след като този казус приключи.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев коментира, че  репутацията на България е пострадала  много сериозно окрай случая с блокираните у нас руски туристи. „Вече не става дума само за отношения между две дружества, а за репутацията на една държава. Ние сме възложили на икономическа полиция да направи проверка, за да се изясни дали няма присвоени средства, измамливо насочени средства. Дали някоя от компаниите не е в състояние на банкрут, което е наказуемо деяние, ако не бъде декларирано", добави още главният прокурор.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed