26 Апр. 2024

Вие сте тук

Месни и млечни продукти поскъпват заради фуражите

27.09.2012

Поскъпването на фуражите ще предизвика увеличаване на цените на месните продукти,  прогнозира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на първия  земеделски бизнес форум в хотел „Хилтън”. Министърът очаква да поскъпнат и колбасите, но не се нае да прогнозира с колко. Същото се отнася и за млечните продукти. Животновъдите, месо- и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи. В същото време според министъра сериозно поскъпване на продуктите не може да има, защото потребелението е свито и  хората едва ли могат да поемат по-високи  цени.

 

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, обяви че при ръст от 30 % на суровините, колбасите могат да поскъпнат с 15%. Той също изрази съмнение дали потребителят е в състояние да си го позволи.

 

Министър Найденов е поставил въпроса и в Брюксел на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие. България и още пет страни са притиснати от запасите на фуражи в ЕС заради сушата. Другите засегнати държави са Унгария, Словения, Португалия и Италия, освен това и от високите цени на  суровините.

 

Няма основание за увеличаване на цената на хляба, тъй като на американския пазар пшеницата е поевтиняла с 8-10%  и вече е 319 долара за тон, поясни министърът.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed