03 Май 2024

Вие сте тук

Марибор и Гимараеш - културни столици на Европа за 2012

03.01.2012

 

Словенският град Марибор и португалският Гимараеш ще си делят титлата европейска столица на културата през 2012 г., предлагайки на стария континент космополитна програма, започваща още от първите дни на годината, предаде агенция МИА.

Марибор, наричан още "завод за туризъм", е развит културен и образователен център, втори по големина град в Словения и първият от бивша Югославия, който ще носи титлата столица на културата.

Градът планира редица културни събития, някои от които ще бъдат представени на открити сцени на бреговете на река Драва.
Гимараеш често е наричан "люлка на нацията" и има важна роля в историята на Португалия като роден град на първия португалски крал Алфонсу Първи. Историческият център на града датира от 9-10 век и е защитен от ЮНЕСКО през 2001 г.

Всяка година Европейската комисия определя почетен домакин на проекта за европейска столица на културата. Традицията води началото си от 1985 г., когато за културна столица бе обявена Атина.

Целта на проекта е да се утвърди чувството за общност в Европейския съюз, но той носи на лауреата и средства от европейските фондове, с които страните могат да финансират големи програми в областта на културата, които продължават цяла календарна година.
Изборът се прави от независима международна комисия в Брюксел, а решението се взема четири години предварително. Изборът на столица на културата се разглежда и от Европейския парламент, а след това се гласува в Съвета на ЕС. От 2007 г. се избират по два града за всяка година.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed