За пръв път на българския пазар се представят роботи за суши. Премиерата на уреда бе по време на специализираното изложение за хотелско, ресторантско и кетъринг оборудване в България СИХРЕ, което по традиция се провежда в Интер Експо Център в София от 26 до 29 октомври.
Уредът е в няколко модификации и няма аналог на българския пазар, каза пред ХОРЕМАГ Константин Киряков, управител на "Пиеро"- фирмата-представител за България на японската компания "Сузумо". Уредът е предназначен за професионални кухни и дават възможност за навиване между 250 и 960 рола, в зависимост от модела. Някои от тях позволяват сушито да бъде не само навито, но и индивидуално опаковано, което е удобно за кетъринговите компании и търговските обекти.
За пръв път на българския пазар се представят и почистващите препарати на водещата германска компания Rhesol, която е лидер в страната си в производството на подобни продукти. В Германия различните продукти на компанията се използват за болници, индустриални кухни, но също и за малки заведения, каза представителят на компанията за региона Марк Бекер. Популярността ни в Германия се обяснява с нашата гъвкавост, защото предлагаме широка гама продукти, които са подходящи за различни условия, поясни той. Например, предлагаме продукти за почистване на автомати за кафе, мляко и сметана, за сребърни прибори, дезинфектанти, чието действие зависи от повърхността и вида на уредите, има и специални препарати за почистване с пяна, които са удобни в професионалните кухни, казва Бекер. Отделна линия са препаратите за съдомиялни машини, които за различните условия са различни – в зависимост от материала на съдовете, качеството на водата и вида на замърсяването, който трябва да бъде почистен, допълни той.
Индукционни котлони - класически и за уок, както и скари, предлага на СИХРЕ Ава-М. Уредите се характеризират с по-доброто нагряване на цялата повърхност, по-ниския разход на електроенергия и по-малката фира на продуктите при топлинна обработка. Само за 20 секунди повърността на уреда се нагрява до 180 градуса, но в същото време в онези части, върху които не са поставени продукти, не се нагряват повече от 30 градуса, поясниха от компанията. Интересът към тях е голям, както и към индукционната витрина за топла храна, която се представя за пръв път, поясниха от Ава-М.
Фурна за опушване представя за пръв път на изложението компанията ТОМЕКО. Уредът е известен отдавна, но досега към него нямаше интерес от страна на ресторантьорите, поясни управителят на компанията Георги Георгиев.
Друга новост, която предлага на професионалистите от ХОРЕКА сектора ТОМЕКО, е нечупливата посуда за хранене. Причината е, че има места, където сервирането на храна и напитки в порцеланова и стъклена посуда е недопустимо – това са например зоните около басейна в хотела, в дискотеките, както и детските градини. Досега на подобни места се използваха съдове за еднократна употреба, което е доста скъпо за заведението. Те ще се оскъпят още повече, след като бъдат приети предвижданите промени в нормативната уредба, които предвиждат въвеждане на продуктова такса за еднократните чинии, чаши и прибори, след като вече бе въведена такса за пластмасовите торбички. Според Георги Георгиев предимството на такава посуда е нейното удобство и безопасност, както и възможността да се използва многократно.
От компания "Сандра" предлагат нововъведението save water – механична риставка към смесители за обществени тоалетни, които позволяват контролирането на използваната вода. Устройството пуска вода само когато бъде натиснато, поясниха от компанията. То е значително по-евтино, отколкото фотоклетките, затова от "Сандра" очакват голям интерес към нея.
Друга новост на компанията е филтър за масло, който пречиства периодично маслото във фритюрника и позволява то да се сменя значително по-рядко, без при това да губи от качествата си.
Едва около 1000 бяха посетителите в първия ден на изложенията СИХРЕ. и "Светът на мебелите", които бяха открити вчера. В двете изложения, които ще продължат до 29 октомври, участват над 200 фирми изложители от 25 държави, съобщиха от "Булгарреклама".