27 Апр. 2024

Вие сте тук

Магазините в Гърция ще работят всяка неделя експериментално

08.07.2014

Магазините в големите градове в цяла Гърция ще работят  52 недели през годината в рамките на пилотна програма, съобщиха гръцките медии.


Целта на пилотната програма е тази практика да обхване всички градове на страната през настоящата година. Медиите оценяват като "генерална репетиция" за търговците неделното отваряне на магазините. Решението на властите предвижда малки и големи магазини да работят през неделните дни в историческите центрове на Атина и Солун, по населените места на Халкидики и по островите Миконос, Санторини, Кос, Родос и Сирос.


Преди този пилотен проект търговците в Гърция реагираха остро, като излязоха на протести, тъй като смятат, че промяната в работното време на магазините нарушава правата на работещите в тях.


Южната ни съседка се опитва да стимулира потребителските разходи, като накара магазините да работят допълнителни часове. Под натиска на реформите, изисквани от международните кредитори на страната, правителството първоначално позволи на гражданите да пазаруват седем недели в годината, като досега гръцките търговци имаха право да държат магазините си отворени само две недели годишно.


При първоначалното отваряне на магазините в неделя в края на миналата година търговците обявиха, че оборотите на големите и малки магазини са скочили с 30 до 50 на сто в сравнение с предишни дни.


Новата възможност за пазаруване обаче продължава да разделя гръцкото общество. Много от служителите смятат, че тя е само загуба на време, което те могат да прекарат със семействата си. Някои търговци на дребно се надяват, че допълнителният ден за пазаруване ще даде необходимия тласък на икономиката, която се свива през последните шест години. Други са загрижени, че бизнесът в неделя ще доведе до повече разпродажби, вместо да увеличи общите приходи.


Гръцката православна църква също изрази позицията си по въпроса, като заяви, че неделният ден е отреден за религия и почивка. Правителството обаче настоява, че пазаруването в неделя ще увеличи продажбите на дребно в страната, която се опитва да излезе от продължаващата криза.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed