19 Апр. 2024

Вие сте тук

Лувърът и Орсе местят експонати на горните етажи заради покачване нивото на Сена

03.06.2016

Двата големи парижки музея - Лувър и Орсе, които се намират на двата бряга на Сена, днес не работят заради покачването на нивото на реката. Техните служители започнаха да преместват произведенията на изкуството от подземните хранилища на по-горни етажи, предаде Ройтерс.


Заместник-кметът на Париж Брюно Жулияр каза,  мерките се предприемат, когато нивото на реката превиши 5,50 метра. Според прогнози на метеоролози нивото на Сена в Париж може да достигне пик от 6 метра днес. Властите на столицата подчертават, че това е под нивото, което може да представлява заплаха за местните жители или за бизнеса. Река Сена достигна рекордното ниво от 8,6 метра през 1910 г. Тогава хиляди парижани бяха принудени да напуснат домовете си в по-ниските части на френската столица.


Днес в Париж са наводнени кейовете на Сена. Някои от булевардите покрай Сена също са под вода и са затворени за движение. От вчера е затворена и влаковата градска линия RER C, която преминава покрай Сена и свързва центъра на Париж с предградията, а круизните разходки с корабчета по Сена са спрени. 


Южно от Париж проливните дъждове, продължили няколко дни, наводниха цели градове и покачиха рязко нивото на няколко реки. Наводнени са и много земеделски площи, както и част от магистралата А10. Хиляди жители бяха евакуирани във временни центрове за подслон или при роднини. Армията оказва помощ за хората, които заради придошлите води са се оказали в капана на жилищата си и на автомобилите си.


Досега наводненията във Франция са причинили смъртта на двама души. Вчера вечерта в град Еври-Грежи-сюр-Йер, южно от Париж, 74-годишен мъж се опита да прекоси наводнен терен с кон, но падна от него и се удави. Конят остана невредим.
Заради наводненията над 20 000 клиенти на енергийната компания Енедис са без ток в департамента Сен-е-Марн (обхващащ поречието на реките Сена и Марна) и в департамента Есон (обхващащ поречието на река Есон). Тези департаменти са източно и южно от Париж, предаде Асошиейтед прес.



 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed