05 Май 2024

Вие сте тук

Лондон: от Шекспир до Браун

Westminster Abbey
  • Westminster Abbey
  •  Foyle's
  • Bloomsbery
  • Dickens' Museum
  • Peter Pan
  • St Paul Cathedral
  • Tample
  • Waterloo station
  • Sherlok Holms

„Да видиш Лондон и да умреш“ – не, съвсем не призовавам милионите посетители на британската столица към летален край в най-популярния град на Острова. По-скоро се опитвам да си спомня кой, кога и какво е писал за Лондон, като първата асоциация е заглавието на съвременен криминален роман.

 

Няма съмнение, писателите – и британски, и чуждестранни, си умират да пишат за този град и да го превърнат в сцена на действието на техните разкази, повести, романи и пиеси. Може би си заслужава да се напише пътеводител, който да ни разходи из всички забележителности, описани в литературата. Някои от тях освен мъртъв декор са нещо повече – място, където героите са страдали, съмнявали, обичали и са се вдъхновявали за действие.

 

Ако си припомните англоезичната литературата, едва ли има друго място, фокусирало повече върху себе си вниманието на авторите, независимо дали става въпрос за Шекспир, Милтън, Вирджиния Улф или Томас Елиът. „Литературният“ Лондон сам по себе си е притегателно място за мнозина, които вече са се запознали с дежурните туристически забележителности и искат да задълбочат връзката си с британската столица. Точно на тях Лондон предлага много интересни места, където могат да се потопят в света на любимите си литературни герои и да научат за тях повече. 

 

За онези, които искат да опознаят литературния Лондон, са разработени специални пешеходни турове – идея, която може би е твърде амбициозна, но пък е едно добро начало. Всъщност, те просто продължават една стара традиция. Още от 1866 г. специални табелки маркират основните места, свързани както с политици, така и с представители на културата. Днес броят им надхвърля 850 в различни части на града и всички отбелязват места, свързани с културното наследство на града и страната. Има много интересни адреси: Кенсингтън Корт Гардън 3, свързан с Томас Елиът;  Кенсингтън Чърч Уолк 10, където някога е живял Езра Паунд; Кямдън Гроув 28 – място, свързано с Джеймс Джойс и много други.

 

Ако не сте привърженик на организираните екскурзии, можете и сами да си направите литературна разходка из Лондон. Ето и някои от нашите предложения, които може би ще ви помогнат в опознаването на британската столица.

 

 

Уестминстър

 

 

Със сигурност няма как да пропуснете Уестминстърското абатство – едно от местата, които са задължителна спирка за всички туристи. Ние обаче ви предлагаме да си припомните освен историческите събития, свързани с него, и едно литературно. Спомняте ли си „Принцът и Просякът“ на Марк Твен? Разбира се. Значи ще се сетите и за кулминационния момент, описан в романа, който е точно в Уестминстърското абатство, през 1547 г. Тук, след всички перипетии и приключения, двамата главни герои – Том Кенти и принц Едуард, се срещат за церемонията на коронацията. И точно това е моментът, когато всичко си идва на мястото и принцът става крал, а просякът... е, за просяка също настават добри времена според магичната американска формула за „хепи енд“. 

Както препоръчва Марк Твен, в стените на абатството човек може да поседи, да се огледа и да помисли. Има за какво: в продължение на седем столетия тук британските крале биват короновани. В катедралата се съхранява и дървеният трон, който бил направен специално за коронясването на Едуард Първи през 1300 година.

Как да стигнете: Взимате метрото и стигате до станция Westminster

 

Книжарница Foyle's,  Charing Cross Road

 Това е мястото, където се фокусира цялата британска литература. Създадена през 1903 г. от двама братя, книжарницата не е сменяла местоположението си от 1906 г. до днес. Тук някога са представяни творбите на сър Артър Конан Дойл, Джордж Бърнард Шоу и Уолт Дисни.

Как да стигнете:  Лесно ще я намерите. Трябва само да повървите пеша от Уестминстърското абатство. Ако не ви се обикаля, можете да вземете метрото до Tottenham Court Road или Leicester Square.

Ако не успеете да задоволите тук литературния си глад, можете да се разходите до Hatchards, най-старата лондонска книжарница, на Пикадили 187, или пък до Daunt Books с едуардианския си декор на Maryleborne High Street, 83-84.

 

 

Блумсбъри

Квартал, който в миналото не се асоциирал с достолепни обитатели, Блумсбъри по-скоро се е ползвал с леко фриволната репутация на лондонската бохема. Интересът към него възникнал, благодарение на Вирджиния Стивън, впоследствие Вирджиния Улф и нейната сестра Ванеса, създателки на Кръга Блумсбъри в собствения си дом на Gordon Square 46. С групировката са свързани няколко адреса, които можете да намерите в квартала.

Вирджиния Улф обаче не е единственото име, което свързва тази част на Лондон с литературата. Томас Елиът също е живял тук.  А Британската библиотека, която се намира в същия квартал, привлича през годините многобройни писатели и мислители, сред които Карл Маркс, Махатма Ганди и Джордж Бърнадр Шоу.

Онези, които предпочитат да се потопят в историята с помощта на чаша бира, могат да се разходят до популярния пъб Фицрой, който ще намерят на Charlotte Street, 16. В годините между Първата и Втората световна война тук са идвали Дилън Томас и Джордж Оруел. 

Как да стигнете: Можете да се разходите пеша от Charing Cross Road или пък да вземете метрото до Goodge Street, Russell Square или пък Tottenham Court Road.

 

Къщата на Дикенс

Ако тръгнете от Блумсбъри към Британската библиотека, можете да спрете по пътя в къщата на Чарлз Дикенс на Doughty Street, 48, където днес се намира музеят на писателя. Тук той е живял от 1837 до 1839 година и е написал Оливър Туист и записките на Клуба Пикуик.  В къщата, която е последния дом на големия романист, ще видите неговия кабинет, ръкописите, оригиналната мебилировка и личните му принадлежности.

 

Как да стигнете: Вземете метрото до станция  Russell Square, Chancery Lane или Holborn. Проверете предварително на сайта на музея  работното му време и входната такса.

 

 

Градините на Кенсингстън

През нощта на 1 май 1912 в Кенсингтън Гардънс се случило чудо: изникнал паметник  на Питър Пан, момчето, което не искасло да порасне. Идеята за паметника принадлежи на автора на приказката Джеймс Бари, който собственоръчно  поръчал скулптурата на Джордж Фрамптън.

Изящният бронзов паметник представлява  Питър Пан, застанал върху дърво като на пиедестал, около което са се събрали феи, катерици и други животни, които слушат  музиката, която се лее от свирката му.

Как да стигнете: Тъй като  Градините на Кенсингтън са доста обширни, не е толкова лесно да намерите паметника. Най-краткият път е от метростанция Lancaster Gate. Когато излезете на улица  Bayswater Road, завийте надясно и стигнете първия светофар. Пресечете Bayswater Road и влезте в Градините. Минете през италианската градина и фонтана, след което вървете край езерото Long Water.  След няколко минути пътечката ще ви отведе до статуята на Питър Пан.

 

 

Катедралата Свети Павел

 

Освен че е седалище на епископа на Лондон и част от историческото наследство на британската столица, което привлича хиляди вярващи и гости на града, катедралата е и част от декора и място за среща на литературни персонажи.

Точно тук е първата среща между професора по фонетика Хенри Хигинс и цветарката Елиза Дулитъл. Пространството пред катедралата е мястото, където се развива първо действие в пиесата на Бърнард Шоу „Пигмалион“. Дъжд, суматоха и богата публика, която след театралните спектакли излиза на лондонските улици, са фон за диалога между героите, по време на който става ясно, че професорът може да отгатне по говора кой от коя част на Острова е дошъл.

Можете да си спомните и за мюзикъла „Моята прекрасна леди“, поставен през 1964 г. от американския режисьор Джордж Кюкър. Ролятана Елиза във филма играе прекрасната Одри Хепбърн, а Рекс Харисън получава „Оскар“ за ролята на професор Хигинс.

Как да стигнете: Метростанция Leicester Sqare

 

Църквата Темпъл

В лондонския район Темпъл се намира една от най-старите църкви на града – Темпъл.  Някога тя била център на квартала на Ордена на тамплиерите, където имало и жилищни помещения, и тренировъчна база, и други обекти.

В наши дни популярността на църквата се дължи на романа „Кодът да Винчи“ на Дан Браун.  А ако трябва да сме точни, дори не на романа, а на едноименния филм, чиито сцени са снимани именно в този храм.

Както казва сър Ли Тибинг, църквата представлява странно място, където те побиват тръпки.  Сега е моментът да проверите дали това е така. След това можете да се разходите около църквата из кварталите Инер Темпъл и Мидъл Темпъл, които са истински лабиринт от тесни улички, остри завои, стълби, дворчета с водоскоци и старинни сгради, в които от столетия се помещават адвокатски кантори, офиси на големи корпорации и жилищни помещения. 

Как да стигнете: метростанция  Temple

 

 

Гарата Уотърлу

 

Най-голямата железопътна гара в Лондон е изградена през 1848 година. Сложната и объркана «география» на гарата подтиква  Джером К. Джером да  опише  това място в романа «Трима в една лодка, без да броим кучето».

Тримата главни герои пристигат на гара Уотърлу, за да започнат от тук своето пътешествие. И точно оттук започват неуредиците и приключенията им.

За последен път гарата е претърпяла голяма реконструкция през 1993 година, когато гарата е покрита със стъклен покрив със странна форма, която повтаря извивките на релсите.  Архитектът Николас Гримшоу, създал стъкления покров, е  удостоен с наградата на Кралския институт на британските архитекти.

Как да стигнете: метро: Waterloo

 

Музеят на Шерлок Холмс

 

Едва ли има турист, който да не е посетил музея на Шерлок Холмс и да не си е тръгнал от него удовлетворен. Но истината е, че сграда с номер 221-Б на Бейкър стрийт никога не е имало. Досега никой не е дръзнал със стопроцентна сигурност да посочи къде е бил домът на Шерлок Холмс, описан от Конан Дойл в първия си детективен разказ „Етюд в червено“. Истината е, че по времето, когато са писани произведенията, улицата е имала само 100 номера. Днес на специално създадения номер 221-Б се помещава музеят на литературния герой.  И точно тук идват посетителите за среща с легендарния детектив. За да направят усещането автентично, лондонските градски власти са регистрирали специална компания под името «221b Ltd» и са поставили табелка върху сградата.

Вътре е пресъздадена обстановката на традиционна английска къща  от втората половина на XIX век, в която „личните“  вещи на Шерлок Холмс и неизменния му помощник доктор Уотсън създават илюзията за реалност.

Как да стигнете: Станция метро: Baker Street

 

 

 

 

t

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed