28 Апр. 2024

Вие сте тук

Лондонското летище Хийтроу пред закриване?

16.07.2013

Кметът на Лондон  Борис Джонсън заяви, че ще представи планове за затваряне на главното летище на британската столица Хийтроу, съобщи агенция Блумбърг.  Мотивът е,  че то е твърде шумно и трябва да се замени с хъб с четири писти  на изток или на север от града.



Правителството може да купи Heathrow за около £ 15,000 милиарда (22.00 милиарда щатски долара) и да използва  1220 хектара  площ за изграждане на 100 000 жилища, които ще подслонят  до 250 000 души. Така ще се  създаде изцяло нов квартал, което ще  облекчи недостига от  жилища в Лондон, каза  кметът по време на пресконференция в Лондон.



Джонсън заяви, че Хийтроу  е най-натовареното летище в Европа и следва да се замени с хъб, който да е разположен в една от двете незастроени площи в устието на Темза или да се разшири летище Станстед, разположено на 35 мили северно от Лондон. Въпросът ще се решава от държавна комисия, чийто състав ще стане известен по-късно тази седмица.


Летище Хийтроу,  чиято натовареност се доближава капацитета на двете му писти, е обслужило  69,9 милиона пътници през 2012 г. и не може повече да се разширява. То трябва да бъде затворено заради шума, замърсяването и задръстванията и др проблеми, каза той.



Жителите на два квартала Западен Лондон в близост до Хийтроу гласуваха срещу изграждането на трета писта на летището в допитване до местното население през май.


Джонсън смята, че изграждането на нов хъб  ще доведе до разкриването на 375 000 нови работни места до 2050 г.  Построяването на четири писти ще даде възможност да се увеличи с 50%  броят на дестинациите в САЩ и  четирикратно - в Китай и Южна Америка, полетите до които ще се обслужват от Лондон.  


Британското правителство обаче  заяви, че няма да вземе решение преди  парламентарните избори през 2015.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed