28 Март 2024

Вие сте тук

Лицензът на Летище София под въпрос заради оплакване пред ЕП

06.07.2011

Под заглавия „Лицензът на летище София под въпрос заради крадени вещи“ /Новинар/,`“Първанова клепа летище София пред ЕП“ /Монитор/, „Заплашен е лицензът на летище София“ /Стандарт/ и др. всички вестници пишат за скандала на софийското летище и вероятността да му бъде отнет временно лицензът.

„Евродепутатката Антония Първанова призова в обръщение пред Европейския парламент временно спиране на правата за обслужване на "Летище София" ЕАД. Причина за това са зачестилите случаи на нерегламентирано отваряне и липси на вещи от багажа на пътниците, съобщиха от офиса на евродепутата“, пише вестник „Стандарт“

В края на миналата седмица зам.-председателят на групата на либералите в ЕП изпрати и писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски с искане за бързо вземане на мерки гарантиране на сигурността на летището, включително и ако е необходимо временно отнемане на лиценза му.

Вестник „Монитор“ пише на свой ред, че евродепутатката Антония Първанова „спретна нов антибългарски комплот. Този път тя взе на прицел софийското летище, като настоя в обръщение пред ЕП да бъдат отнети правата му за обслужване на пътници. Това на практика пък би означавало аеропортът да спре да функционира“. Вестникът цитира представител на летището, който опровергава с конкретни данни твърденията на Първанова - за първите 6 месеца на годината имало само 10 жалби. Доказателство, че то се нарежда сред отличниците по сигурността на багажа, е и фактът, че евростандартите допускат проблеми с от 3 до 5 на всеки 1000 багажа, а столичният аеропорт регистрира съотношение от 2 към 10 000. 23 са само камерите в багажния отсек, а отделно служителите преминават и през метал-детектор, пише вестникът.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви тази сутринт пред БНТ, че е разпоредил проверка по случая. Ще бъдат проверени всички зони на летището, за да се установи дали навсякъде има видеоконтрол и ако се окаже, че някъде той липсва, ще бъдат предприети необходимите мерки, заяви министърът. Според него обаче твърденията на евродепутатката са малко прибързани.

По думите му според данни на летището от май 2010 до края на юни 2011 г- на летището са съставени 246 протокола за върнати и 173 съхраняващи се на склад вещи на пътниците.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed