05 Май 2024

Вие сте тук

Ликът на Джейн Остин ще замести портрета на Дарвин върху банкнотите от 10 лири

25.06.2013

Образът на английската писателка Джейн Остин ще замести портрета на създателя на теорията за еволюцията Чарлз Дарвина върху банкнотите от 10 британски лири. Това съобщи шефът на Банката на Англия Марвинг Кинг в парламентарната комисия по бюджет, цитиран от британските медии.

 

Според него авторката на романите „Разум и чувства“ и „Гордост и предразсъдъци“ е избрана от специален комитет на централната банкана Великобритания. Той определя чии ликове ще са изобразени върху банкнотите.

 

„Кандидатурата“ на Джейн Остин предстои да бъде одобрена от бъдещия шеф на Банката на Англия Марк Кърни, който ще застъпи на този пост през юли.

 

От едната страна на британските банкноти е изобразена кралица Елизабет ІІ, а от другата – видни исторически личности от областта на политиката, културата, науката и обществения живот. Портретите върху банкнотите се сменят всеки 10-20 години. Този на Дарвин бе поставен през 2008 г., което означава, че животът на банкнотата е бил поне два пъти по-кратък от обикновено.

 

Преди няколко месеца стана известно, че портретът на британския министър-председател от времето на Втората световна война Уинстон Чърчил ще смени през 2016 година образа на Елизабет Фрай, която през XIX века успяла да се пребори за хуманизирането на затворите в кралството. Това означаваше, че върху британските банкноти нямаше да има нито един портрет на дама, което предизвика недоволство сред защитниците на правата на жените. Сегашното решение на Банката на Англия коригира грешката си, коментират медиите.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed