19 Апр. 2024

Вие сте тук

Либийски самолет, преоборудван специално за Кадафи, събира прах в хангар край Киев

11.05.2012

Самолет на бившия либийски лидер Муамар Кадафи събира прах на летище край Киев, пише ИТАР-ТАСС,  цитирайки украински медии.


Лайнерът "Ан-74" е бил преоборудван специално за Кадафи, като са подменени изцяло интериорът и външната окраска, инсталирани са и нови двигатели. Освен това салонът е украсен със злато и скъпоценни камъни. Машината още стои в хангара на военното летище "Гостомел", на 7 км от украинската столица, защото либийската страна още не е платила за ремонта, вероятно към 25 млн. долара, пишат местните вестници.

Според тях новото правителство в Триполи иска да вземе самолета, като в замяна пусне украински граждани, които са подследствени в Либия заради оказана военна подкрепа за режима на Кадафи. Министерството на външните работи на Украйна обаче опровергава това твърдение и заявява, че рещаването на въпроса за задържаните в Либия украинци "е изцяло в правната сфера", предаде ИТАР-ТАСС.

Агенцията цитира източник от украинската авиационна промишленост, който потвърждава, че Украйна е участвала в модернизирането на притежавани от Либия самолети "Ан", като договорите за това били сключени още по времето на Джамахирията.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed