02 Май 2024

Вие сте тук

Летният туризъм не е достатъчен, за да ограничи рецесията в Гърция

16.11.2011

Изабел Малсан от АФП

Магазините и фирмите се закриват, има взрив на безработицата, БВП намалява: Гърция, която трябва да започне тази седмица преговори с банки от цял свят, за да заличи част от дълга си, потвърди във вторник състоянието на дълбока рецесия на своята реална икономика.

През периода юли-септември, въпреки приходите от туристическа дейност през лятото, гръцкият БВП е спаднал с 5,2 процента в сравнение със същия период на 2010 г., според статистически данни, публикувани във вторник.

Този спад, най-сериозният в Европа, представлява все пак относително подобрение в сравнение с двете предходни тримесечия, когато БВП намаля съответно с 8,3 процента и със 7,4 процента в сравнение с 2010 г., според ревизирани статистически данни, публикувани също вчера.

В тези условия на депресия започването на преговори, оценявано като "спешно" от гръцкото министерство на финансите, между правителството и банките с оглед заличаване на част от държавния дълг се оказва колкото деликатно, толкова и необходимо, за да има надежда, че един ден съсипаната икономика на страната ще се съвземе отново.

Преговорите ще започнат "тази седмица", според източник от министерството, докато гръцкият либерален всекидневник "Катимерини" спомена за преговори още от сряда във Франкфурт, където се очаква да бъде до петък ръководителят на световното банково лоби - директорът на института по международни финанси Чарлз Далара.

Успоредно с това новото гръцко коалиционно правителство, ръководено от бившия управител на централната банка Лукас Пападимос, е изправено пред още три предизвикателства: то трябва да да получи днес вот на доверие в парламента, за да продължи политиката на икономии и на структурни реформи, преценявана като необходима от кредиторите на страната, за да се запази финансовата подкрепа за Гърция, намираща се на ръба та фалита.
То ще се сблъска в четвъртък с годишната демонстрация, с която на всеки 17 ноември се отбелязва краят на диктатурата на полковниците, превърнала се от няколко години в трибуна за протести срещу политиката на икономии.

И накрая, в понеделник Пападимос се очаква да направи първото си задгранично пътуване, посещавайки Брюксел за среща с отговорните представители на Европейската комисия, които искат писмен ангажимент от новия екип в Атина за спазване на обещанията си преди жизненоважното за страната отпускане на транш от 8 милиарда евро от заема, предоставен през май 2010 г.

Междувременно гръцките данни за икономическия растеж през третото тримесечие, публикувани във вторник, представляват много лош знак за страната, заяви във вторник Ангелос Цаканикас от Институтата за икономически изследвания ОВЕ.

Като цяло през лятото с турзима ситуацията се подобрява, отбелязва той.

2011 г. ще бъде най-лошата година на рецесия, една изгубена година, добавя той. За цялата година правителството залага на спад на БВП от 5,5 процента.
Асоциациите на търговци не престават да критикуват масовото закриване на магазини, в резултат на което в някои квартали на Атина се виждат улици, оградени от празни витрини, на които се появявя само надпис "enoikiazetai" /дава се под наем/.

По този въпрос Институтът за икономически изследвания ОВЕ остава предпазлив, тъй като според него се наблюдава и явление на необходима "рационализация" на гръцката икономика, в която дистрибуцията, най-често на вносни стоки, заема твърде много място в сравнение с производството, създаващо добавена стойност.

"Имаше много малки магазини, ние се надяваме, че фирмените структури ще бъдат по-стабилни след този феномен на рационализация", добави Цаканикас.

През следващата година рецесията в Гърция се очаква да продължи за пета поредна година макар с по-бавен ритъм. За 2012 г. "ние се надяваме, че с прилагането на реформи и промяната на политическия климат, условията за създаване на един по-положителен климат, ще бъдат налице", добави Цаканикас, залагайки на спад на БВП от около 3 процента.

Публикуваните наскоро данни за безработицата показват също рязко увеличение по време на лятото, което по принцип е период на трудова активност в Гърция благодарение на туризма.

През август равнището на безработица премина още едно стъпало нагоре, достигайки 18,4 процента на фона на 12,2 процента предишната година и 16,5 процента през юли.

Според синдикалисти и анализатори това явление свидетелства за скок на нелегалната икономика, като някои фирми са прибегнали до недеклариран труд и укриване на част от дейността си, тъй като са притиснати от кризата, комбинирана с мерките за икономии, наложени от кредиторите на страната.
"Възможно е да се разглежда подобна хипотеза", казва предпазливо Цаканикас.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed