28 Март 2024

Вие сте тук

Летният театър в Бургас става целогодишен културен център

26.09.2013

В една от културните икони и дом на концертния живот в Бургас – Летния театър в Морската градина, тече усилен ремонт. Строителните дейности са концентрирани върху красивата, но поувяхнала фасада в античен стил с цел въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Те включват цялостна подмяна на половинвековната дограма с нова, смяна на улуците и гръмоотводите, полагане на топлоизлация на стените и пребоядисване на сградата. Предвидено е да бъде монтирана модерна отоплително – вентилационна система и нова настилка на аванс сцената, сцената и оркестрината на театъра.

 

Ремонтните дейности на емблематичния за морския град Летен театър са част от проекта на Община Бургас за прилагане на мерки за енергийна ефективност в 17 обществени сгради. Те са финансирани със средства, спечелени от Международен Фонд „Козлодуй“ /МФК/ и фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“.

 

„Преди време направихме ремонт на санитарните възли, сега – ремонтираме цялата фасада, сцената и вътрешните помещения на Летния театър. Монтираме и модерна чилър система, която ще осигури охлаждане през лятото и отопление през зимата, така че репетиционните зали и студиата да могат да се ползват за провеждане на различни събития през зимните месеци. Това отговаря на нашето желание – любимия на бургазлии театър да се превърне в целогодишно културно средище“, сподели кметът Димитър Николов. Градоначалникът добави още, че се търсят начини за финансиране на подмяната на дървените пейки и ремонт на зрителната зала в Летния театър.

 

Всяка година в Летния театър се провеждат редица културни събития, както гостуващи концерти, така и традиционни за града фестивали като Националния конкурс за българска песен „Бургас и морето”и най-стария Международен фолклорен фестивал в България.

 

Сградата на Летен театър – Бургас е построена през 1958 година с цел да доразвие градустройството на Морската градина като място за отдих и увеселение. Проектът е на арх. Петър Миринчев и е в т.нар. античен стил. Изграждането на театъра в началото на 60-те години на 20 век става с доброволното участие на бургаските граждани.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed