20 Апр. 2024

Вие сте тук

Летище Балчик започва да посреща граждански полети

26.04.2012

Първите шестима туристи ще пристигнат с малък граждански самолет - "Бийчкрафт" на летището в Балчик на 3 май, съобщиха от курорта Албена. Това е и първият полет, с който летището започва да обслужва граждански полети, поясни ръководителят на експлоатационното звено към аерогара "София" Красимир Костов. Самолетът ще  излети от летище "Рузине" край Прага и ще докара туристите в морския ни курорт.

В момента се преговаря за други полети, с които на летището в Балчик ще пристигнат и състезатели за голям голфтурнир, който се организира на едно от близките голф-игрища в района. Още по-оживено на летателната площадка ще бъде в средата на юни, когато край Балчик се организира Балкански авиационен фестивал.


Засега летището в крайморския град ще приема само малки самолети с до 19 пътнически места, каза още той. Първоначално ще бъдат посрещани машини с пътници само от страни-членки на Европейския съюз и затова на площадката не е изграден пункт за митнически и граничен контрол. Водят се обаче разговори в бъдеще летището да приема и търговски полети с големи самолети, но за тези дейности то трябва да бъде лицензирано.

С решение на Министерския съвет през 2011 година летището в Балчик бе  предоставено на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да бъдат подобрени авиоуслугите по Черноморието, особено в активния туристически сезон.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed