25 Апр. 2024

Вие сте тук

Летището в Мумбай превърнато в музей

04.02.2014

Самолетен билет служи като билет за музей. Пътниците, които минават през новата сграда на Терминал Т2 на летището в Мумбай, имат възможност, докато чакат полетите си, да се любуват на изложби, съобщи Indian Times.


Предметите на изкуството могат да се видят в продължение на 3 километра от елегантно извиващите се стени на международното летище "Чатрапати Шиваджи". Модерното изкуство е съчетано с предмети, датиращи от преди 1000 година от целия свят.


Специалният музей със своите 7000 произведения на изкуството е не само най-големият в Индия, но скоро може да стане и най-посещаваният в света. Причината е, че се планира до 40 милиона пътници да преминават през терминала годишно.


За сравнение Лувърът е посещаван от 10 милиона души годишно, а Британският музей - от под 6 милиона. На летище "Схипхол" в Амстердам също има изложба, но тя се състои от 10 творби в специална стая.


Разделили сме музея на 28 секции, като всяка има свой куратор, посочи говорител на летището.
Една от секциите представя всекидневния живот в Мумбай със сцени от боливудски филми и от света на финансите. Има и подробна карта на пристанището на града от платки на стари компютри.

 


Историческите предмети са събрани от градове, села и частни колекции и музеи от цялата страна.
Новият терминал, който има формите на паун с разперена опашка, е пълна противоположност на често прашните и нашарени с дупки пътища и бавни влакове, които са част от индийската транспортна инфраструктура.


Пътниците ще бъдат обслужвани на летището на 188 гишета за чекиране и 136 имиграционно/емиграционни гишета.


Пътниците, които нямат настроение за изкуство, могат просто да прекарат времето си в интернет благодарение на безплатния достъп до мрежата в чакалните. Освен това има магазини на 21 000 квадратни метра, както и ресторанти, предлагащи местна и международна кухня.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed