02 Май 2024

Вие сте тук

Левицата настоя за оставка на министър Трайков и зам.-министър Иво Маринов заради скандала с туристите на Алма Тур

14.09.2011

Политически сили впрегнаха проблема с блокираните руски туристи в предизборната надпревара

 

Левицата настоява за оставките на министър Трайчо Трайков и на заместника му Иво Маринов заради скандала в туризма. Това обяви пред журналисти в парламента Петър Димитров след среща с Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. На разговорите е била обсъдена ситуацията с непревозените чуждестранни туристи от българското Черноморие.

Добрият вариант, според Димитров, е Трайков да си подаде оставката. Същото се отнасяло и до заместника му Иво Маринов, чийто ресор е туризмът.
Няма по-тежък удар за българския туризъм през последните 20 години от това, което се случва в момента, категорични са от "Коалиция за България".
След провала на всички енергийни проекти, липсата на развитие в сферата на енергетиката, главният отрасъл който работи в България и осигурява относително добри икономически резултати тази година, е туризмът, обясни част от аргументите за исканите оставки Петър Димитров. Той добави, че правилното действие е до 24 часа по инициатива на Комисията за защита на потребителите/КЗП/ да се задейства застраховката и туристите да бъдат превозени обратно. КЗП също е подчинена на министър Трайков, поясни депутатът.

Според колегата му Румен Петков има данни за тежка финансова вътрешна неразплатеност в туристическия сектор, която може да доведе до неговия колапс. Става въпрос за неразплатени пари от туроператори към превозвачи, хотелиери, ресторантьори, уточни Петков.

Във връзка с разгорелия се скандал левицата планира питания и въпроси към министри, съобщи Пенко Атанасов. КБ ще пита Трайчо Трайков за планираната нормативна промяна във връзка с неспазени европейски директиви, за размера на щетите на ресторантьорите и хотелиерите. Въпроси имало и към транспортния министър Ивайло Московски - за загубите на фирмите, които се занимават с превоз на туристи на територията на страната, както и към Цветан Цветанов за напрежението по границите.

Две фирми разиграват война на територия, която не е тяхна - летищата във Варна и Бургас, в комплекс "Слънчев бряг", обобщи ситуацията  Румен Драганов . Според него има пълно неразбиране на проблема от страна на заместник-министър Иво Маринов, който не съзнавал как европейското законодателство трябва да бъде приложено в България.

Драганов обясни, че съгласно европейска директива, имплементирана в българския закон, правителството трябва да изисква от организатора на туристическото пътуване достатъчна гаранция, че може да защити икономическите интереси на потребителите и да ги върне обратно в страната им. У нас тази гаранция е застраховка и, подчерта Драганов, КЗП би следвала в срок от 24 часа устно да уведоми застрахователя и не по-късно от три дни - писмено, за наличието на тази застраховка. Това не е направено и или поне няма такава информация, което е нарушение на директивата и законодателството, коментира Румен Драганов.

От Комисията за защита на потребителите репликираха, че комисията няма вменени такива правомощия и задължения чрез закон или подзаконов нормативен акт. Освен това  руските и финландските туристи са клиенти на чужди туроператори, които са регистрирани по законодателство, действащо в съответната държава, и над които КЗП няма контролни правомощия.



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed