29 Март 2024

Вие сте тук

Ла Валета - Европейска столица на културата през 2018

16.11.2012

Столицата на Малта Ла Валета вече е избрана официално за Европейска столица на културата - 2018, съобщи Breaking Travel News.

 

Ла Валета ще се присъедини към Атина, Париж, Ливърпул, Глазгоу, Флоренция, Прага, Мадрид и други в честта да стане европейска столица на културата.

 

Тя ще бъде най-малката столица изобщо, радваща се на това отличие, въпреки че предложението на Ла Валета на практика ще обхване цяла Малта и остров Гозо в неговото изпълнение.

 

Ла Валета ще  "сподели" титлата с град от Холандия, който все още предстои да бъде избран. Сред кандидатите за Европейска столица на културата от Холандия през 2018 г. са номинирани  Хага и Утрехт. Стремежът на Утрехт да стане Европейска столица на културата през 2018 година го превръща във втория по културна активност град след Амстердам.

 

Предложените градове са оценени по критериите, определени от Европейския парламент и Съвета на министрите, който гласи, че градовете трябва да подготвят културна програма със силно европейско измерение и да насърчават участието на гражданите, живеещи в града, съседните градове и цялата страна.

 

Програмата също трябва да има дълготраен ефект и ще допринесе за дългосрочното културно и социално развитие на града.

 

Само година по-късно един български град ще приеме щафетата и ще стане европейска столица на 2019 г. Номинацията си оспорват София, Велико Търново, Русе, Варна и Пловдив. Тя ще бъде официално утвърден през май 2013 г.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed