23 Септ. 2018

Вие сте тук

Лаго ди Гарда – една от перлите на Италия

02.07.2013

 

Росица Велева, Роззи Травел

 

Лаго ди Гарда е скътано в подножието на Алпите. Величествената планина го пази от север от студените ветрове и му осигурява мек климат през цялата година. По бреговете на това  51-километрово езеро расте субтропична растителнот – маслинови и лимонови дръвчета, магнолии и олеандри ( зукуми), които тук са обикновени градински храсти, достигащи височина повече от два метра. Растат дори и палми. От всяка точка на брега се разкриват прекрасни гледки към спокойната вода, а от някои  в далечинатасе виждат и контурите на отсрещния бряг. Ширината на езерото достига 17 километра и човек има усещането , че е на брега на едно много спокойно море. Освен с природната красота Лаго ди Гарда привлича и с ботатата история на района и запазените многобройни исторически забележителности. Ако се започне в хронологичен ред първата забележителност са праисторическите наколни селища до Пескиера дел Гарда на възраст между 3 600 и 4 600 години. През първи век преди новата ера, 15 г.пр.Хр. тук се е провела прочутата водна битка на Тиберий . До Сирмионе се намира и най-впечатляващият пример за частна сграда, построена по време на Римската империя - Гроте ди Катуло. От Средновековието са останали много замъци и крепости, между които и тези на фамилията Делла Скала ( в Сирмионе и Малчезине ), властвала над района. Величествените каменни постройки са свързани с много истории и легенди. Палацо дей Капитани – седалището на шефовете на федерацията на 10 крайбрежни селища ( Гардезана дел Акуа / Gardesana dell’Acqua  ), обединили се през 13 век, за да запазят относителна автономност и свобода е също паметник на бурната история на Лаго ди Гардо.

 

Най-голямото италианско езеро е любимо място за отдих не само на италианците, но то е предпочитана дестинация и за германци, австрийци и французи. Изборът им се определя от възможността да го посещават целогодишно и от разнообразието на нещата, които могат да се правят. Мястото е много туристическо и в същато време природата е запазена, както и духът на градчетата , накацали по бреговете на Лаго ди Гарда. Няма големи хотели, израз на „туристическата индустрия“. В този район хотелите са  често в стари сгради с дух и история, разположени на самия бряг на езерото, потънали в зеленина. Те  осигуряват спокойствие и тишина на изморените от градския шум и натоварващия трафик туристи. Уличките са изпълнени със заведения и магазинчета, но кичът им е чужд и те се вписват чудесно в атмосферата на средновековните сгради.

 

Пескиера дел Гарда

Се намира в южната част на езерото. Началото на историята се губи назад в хилядолетията, за което свидетелстват праисторическите наколни селища. Градът е тясно свързан с важни моменти от живота на Италия – завладяването от Наполеон, който е избрал за своя щаб място до Пескиера дел Гарда – в парка Сигурта; Първата италианска война за независимост. Свидетели на тези събития са крепостта , външните укрепления и старите къщи, запазени в историческия център на града, с виещи се улички, днес изпълнени с уютни заведения и  магазинчета предлагащи различни сувенири. Градът има направо морски вид с марината  си с красивите яхти и пристанището, откъдето тръгват корабчета за всички градчета по бреговете на това голямо езеро. Лебедите са свикнали и с хората, и с корабите и величествено се носят по водата в близост до брега, дори в самото пристанище.

 

Сирмионе е съседно градче

разположено на полуостров, вдаден навътре в езерото и по разположението си много прилича на Несебър. През 13 век фамилията Скала построява голям замък в края на полуострова  и крепост, която приютява флотата им. В Сермионе Мария Калас прекарва 7 години от живота си, привлечена от красотата и спокойствието на това място.

 

Малчезине е най-голямото населено място

по бреговете на Лаго ди Гарда. Разположено в североизточната му част, то е имало ключово значение за контрола на целия район. Вероятно тук се е провела прочутата водна битка на Тиберий ( 15г.пр Хр ). Замъкът, който се издига над града кара да оживее средновековната  историята  от 13-14 век, от времето, когато  е бил владян от фамилията Делла Скала , (Della Scala). Днес можете да го разгледате Природонаучния музей, който е разположен в него. Седалището на  шефовете на федерацията ( I Capitani del  Lago ) се намирал в Малчезине . Днес Палацо дей Капитани дел Лаго е една от забележителностите, която трябва да се посети - Palazzo dei Capitani del Lago (XIII-XIV век.). Не трябва да се пропускат и красивите църкви San Marco , Santa Maria - Navene , San Michele (XII sec.) , Madonna della Neve (1972). Над града се издига Monte Baldo. Заслужава си да отделите малко време и да се качите с лифта, който от 65 м надморска височина ще ви качи на 1780 м. Ако го направите през лятото, ще се почуствате като в друг свят. Гледката към планинските склонове и езерото долу е изумителна.

 

И ако все още се питате какво може да се прави там, ето и още

                                                                  10 идеи за пътешествия и забавления:

  • Да се посети историческия център на Пескиера дел Гарда със стария град и неговите живописни улички, марината с красивите яхти, приятните заведения.
  • Да се посети вдадения в езерото Сирмионе с величествения замък от 13 век и най-голямата археологическа зона в Северна Италия  - Гроте ди Катуло с богатите мозайки и фрески, разпростряла се на 200 декара, да се усети атмосферата на това място, избрано от Мария Калас за дом в продължение на много години.
  • Да се разгледа Верона – един от най-красивите и романтични  италиански градове , който се гордее със своята  история и многобройни забележителности, включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Това е градът на Ромео и Жулиета и втората родина на Данте Алигиери. Арена ди Верона е не само един от най-известните  древни амфитеатри, но и място, където културните събития следват едно след друго. Не трябва да се пропускат  и кулата Ламберти,  двореца, Палацио делла Гран Гуардиа, замъка Кастелвекио, красивите  старинни мостове над река Адидже, еврейския квартал.
  • Да се обиколят градчетата, накацали по брега на Лаго ди Гарда – всяко със своя облик, атмосфера и история , между които  Пескиера дел Гарда, Сермионе, Малчезине, Бардолино.
  • Да се посети Милано – столицата на Северна Италия , най-големия италиански град  и център на областта Ломбардия. Градът има хилядолетна история и много забележителности, свързани с различните й периоди: площада Пиацца Мерканти, който е бил центърът на средновековния град, прочутата  галерия Виктор Емануел II, замъка Сфорцеско от 15 в., катедралата Ил Дуомо, църквата Санта Мария делле Грацие с фреската Тайната вечеря на Леонардо да Винчи.
  • Да се разходите в парка Сигурта, създаден още в 1617 година и служил през 1859 година за щаб квартира на Наполеон. Той се намира само на 8 км от Пескиера дел Гарда и привлича  със своите атракции : Алеята на розите, дълга 1 км и засадена с 30 000 подбрани  сортове рози, Лабиринта, разположен на площ 2500 м2 със зелени стени с височина 2 м и кула с наблюдателница в центъра, Слънчевия часовник Ромео и Жулиета, Водните градини, Билковата градина, Камъкът на вечната младост, кастелето  и други прекрасни кътчета. Посещението на парка може да стане пеша, да се вземе“омагьосания влак“, да се наеме на място велосипед или голф количка, да се използва шатъл.
  • Да се прекара един забавен  ден в Gardaland - най-големия тематичен парк в Италия, който е класиран от Форбс на 5-то място в света между най-големите атракционни паркове. Забавленията са за всички възрасти и са разделени на четири основни групи:  адреналин, фантазия, приключения и шоу. Гардаленд е разположен на 2,5 км от гарата на Пескиера дел гарда , откъдето тръгват безплатни шатъли.
  • Да се прекарат забавни часове в Канева Аквапарк  и в Мувиленд парк , намиращи се в непосредствена близост до Пескиера дел Гарда.
  • Да се направи водно пътешествие с корабчетата, кръстосващи езерото Лаго ди Гарда и свързващи  градчетата и курортите по крайбрежието му.
  • Да се отдъхне на брега на езерото,  сред зеленина и в компанията на лебеди и други водни птици.

 

Лаго ди Гарда – място, което привлича през всички сезони. Как да отидете там, ще откриете тук

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed