28 Март 2024

Вие сте тук

Лавина от туроператорски фалити в Полша

08.08.2012

Още един туроператор в Полша обяви фалит, съобщи РИА Новости. От началото на туристически сезон тази година това е шестата компания, която банкрутира.

Във вторник обяви финансова несъстоятелност ръководството на туроператорската компания Mati World Holidays. В момента се правят списъци с туристи, блокирани в курортите в Египет и Тунис.

Лавината от фалити на туроператори в Полша започна с големия играч Sky Club в началото на юли. Оттогава новините за нови фалити в туристическия бранш се чуват всяка седмица. Кулминация е банкрутът на полската авиокомпания OLT Express, която извършваше чартърни полети до чужди курорти. Броят на засегнатите от фалита туристи се оценява на 200 хиляди души. Това събитие провокира финансови проблеми сред полските туроператори, сред които и Mati World.

 

Генералният секретар на Полската туристическа палата Тамаш Росет смята, че засега няма повод за паника, тъй като фалитите засягат предимно малки фирми. „На полския пазар това е първата вълна на финансова несъстоятелност. Безспорно, икономическата криза засегна не само страните от Западна Европа, но и Полша. Маржът в отрасъла е нисък, върху него оказват влияние фактори като климатични промени, политическа ситуация, цени на горивото за самолети и пр“, коментира експертът.

 

Росет подчерта, че ако в Полша броят на фалиралите туроператори не надхвърля десет, във Франция от общо 3000 туроператора са фалирали над 130. Според него са необходими промени в закона за туризма, които ще защитят по-добре правата на туристите.





THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed