08 Март 2021

Вие сте тук

Кюстендил с наградата "Шофар"

13.03.2013

Наградата "Шофар" и отличието от българите, живеещи в Израел, присъдени на Кюстендил по повод на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи, бяха експонирани в къщата-музей на Димитър Пешев в града.

 

Наградите донесоха кметът на общината Петър Паунов и председателя на ОбС Иван Андонов. Те ги предадоха на директора на музея Валентин Дебочички. "Тази история и наградите са завещани от предците ни, затова мястото им е в този музей. Надявам се, че ще можем чрез тях ежеминутно да напомняме за този символ на вяра и човещина", каза кметът Паунов. Според него в дните,  посветени на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, името на града се чува навсякъде. Кюстендил влезе и в европейската история, като един от градовете, спасили българските евреи. Тези паметни знаци са символичен знак, че паметта трябва да се съхранява и пази, защото това е огромна гордост и за българската история, и за Кюстендил, каза кметът.


Двете награди бяха експонирани в специална витрина в обновената къща-музей на Димитър Пешев - кюстендилецът, поставил началото на спасяването на българските евреи от концентрационните лагери.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed