28 Март 2024

Вие сте тук

Къде да отидем за Еньовден

19.06.2012

 

 

Най-кратката нощ и най-дългият ден в годината ни канят да прекараме един различен уикенд. Дали ще празнуваме Еньовден, деня на Йоан Кръстител или пък просто имен ден, 24 юни предлага много възможности да разнообразим неделния ден с емоционални преживявания и да усетим магията на празника.

Ако искате да видите автентични ритуали, които се изпълняват само на Еньовден, посететете Архитектурно-етнографския комплекс „Етър”, който ще се отпразнува за 24-и път Деня на слънцето, билките и водата - Еньовден. Етнографският комплекс е предвидил за празника богата фолклорна програма, базар на билкови продукти и козметика, мед и пчелни продукти. Посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на народни лечебни практики, да участват в конкурс за Еньовски венец и Еньовски момин венец и китка или пък да си купят талисмани за любов.

В залата до билкарницата ще бъде открита изложба -„Еньовденска обредност” от фонда на АЕК „Етър”.

 

В екоферма “Елата” в Плана планина столичани и гости на София могат да се докоснат до нежната сила на билките и да оживят тайната на древния празник на Слънцето и здравето. Гостите ще преминат през дъхав Еньовски венец от билки, ще омият очите си с „мълчана вода“, събрала тишината, светлината и красотата на звездното небе и изгряващото Слънце. Гостите ще се подкрепят с билков чай и курабийки, след което предстои дълга разходка до билковите ливади, по време на която ще се запознаят с лековитата сила на различни билки. Децата ще имат възможност да омесят Слънчева погача, а възрастните – да видят как се избива масло по стара българска технология, след което всички ще дегустират натурални продукти от екофермата.

Стопанката на фермата Петя Бонева кани всички желаещи да посетят празника срещу скромно дарение - www.farmelata.com/node/82

 

Столичани имат и още една възможност за празнуване близо до София - поход и празнуване на Космичния празник Еньовден.
Туристическият поход по любимия маршрут на най-големия
български билкар Петър Димков ще започне от Княжево. Походът ще премине по маршрута Княжево – Златни мостове – Момина скала, където се очаква туристите да пристигнат към 12,30 ч. Участниците ще си припомнят за делото на Петър Димков, а по-късно ще видят възстановка на стари народни обичаи - провиране под арка от 77 билки, "медена питка", ръсене с "мълчана вода" и др. Настроението ще се подклажда от концерт на изпълнители на народни песни и танци, викторини, конкурс за най-красив букет.
Билкари ще демонстрират билки и ке обясняват на желаещите вълшебните им свойства. Посетителите ще могат да научат и тайните на метода метода Фукуока за залесяване с глинени топчета със семена.

Живописното село Делчево отново ще бъде домакин на традиционния летен фестивал, посветен на Еньовден. Тази година фестивалът ще се проведе на 23 и 24 юни и ще бъде с международно участие. Летният фолклорен фестивал „Еньовден” се организира от община Гоце Делчев и кметство с. Делчево. Новост тази година е, че фестивалът ще бъде със състезателен характер. В него могат да участват индивидуални изпълнители и групи, които са разпределени в две категории: за традиционен фолклор и за обработен фолклор. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури.

 

За онези, които не си представят уикенда далеч от цивилизацията, също ила алтернативи. В най-кратката нощ на 2012 г. на Марина Диневи в Св. Влас своя магически танц ще покажат на специален Парад белите красавици по нашето Черноморие – яхтите.

 

Магическото шоу ще се проведе в заключителната вечер от Яхтеното изложение „Св.Влас“ – 2012. То се организира за 7-ми път от Асоциацията на производителите и вносителите на яхти в България /АПВЯБ/ между 21 и 24 юни.

Своите лодки ще представят на изложението представителите на 16-те фирми – членове на асоциацията.

В Русе пък се организира традиционният карнавал по Еньовден, който ще се случи в събота – 23-ти юни. Традиционната Карнавална фиеста ще започне с шествие на карнавалерите, които ще преминат по главната улица „Александровска“, разделени в два лъча.

Кралят и кралицата на карнавала ще бъдат официално коронясани и в 18.35 ще започне представянето на участниците на трите сцени. Всеки желаещ ще може да покаже костюма си или интересно изпълнение на свободна сцена, а останалите участници са разпределени по възрастови групи на малка и голяма сцена.

За всички карнавални фенове ще бъде изтеглена томбола, а журито ще раздаде награди за най-атрактивните участници. За доброто настроение на площада ще се погрижи рок-групата Hammer Dance. Малко след 23.00 часа карнавалното чучело ще бъде ритуално изгорено и с това ще се сложи край на тазгодишната карнавална фиеста.

 

Също с Еньовден е свързан и уникалният обичай „Калиница“ в Асеньовград. „Калиничка“ или "Еньова буля" трябва да е малко момиченце, последно на родителите си, което е специално облечено и забулено с червено було, накитено като булка, но препасано с мъжки пояс.

 

Придружена от цяло моминско шествие, Еньовата буля обикаляла цялото село, нивите и лозята. На места шествието спирало и на момиченцето се задавали въпроси: „Сита ли ще е годината?", „Ще има ли вино?" и т. н. И каквото детето отговорело, това щяло да бъде, защото те се считало за „вдъхновено" - нещо като нарочена малолетна прорицателка! Организатор на фестивала е община Асеновград и Архиерейското наместничество.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed