29 Март 2024

Вие сте тук

Къде в Европа водата е най-чиста?

15.06.2016

Люксембург, Хърватия, Италия и Австрия са държавите, в които водата е най-чиста. Това показват данните на Европайската агенция по околна среда (EEA). 90% от морската вода и водата във вътрешните водоеми е чиста, според оценка на експертите на агенцията.

 

Най-лошо е състоянието на водата в Албания, където в 31 водоема от общо 78 на територията на цялата страна качеството на водата е незадоволително.

 

Като цяло според специалистите от ЕЕА качеството на водата в европейските държави е приемливо. 96% от водите във всички контролирани водоеми на Европа отговарят на минималните стандарти за безопасност. Представители на агенцията са проверили 21 хиляди проби във вътрешните и крайбрежните води на ЕС, Швейцария и Албания.

 

На първо място е проверявано наличието на възбудители на опасни болести, които могат да предизвикат стомашни разстройства и треска. Както се отбелязва, на проверка е била подложена и дъждовната вода, както и фактори на влиението на различни фактори като селско стопанство, което може да влоши състоянието на водата.

 

Според експертите на ЕЕА през последните години качеството на водата за къпане в Европа се е подобрило. През 1991 г. едва 56% от водоемите са отговаряли на изискванията, през 2015 г делът им се е повишил до 98%.

 

Според класацията на първо място е Кипър с качествена вода в 99,1% от всички водни обекти, Малта- 97%, Гърция – 97,2%, Италия – 90,6%, Германия – 90,3% и Австрия – 90,2%.

 

В 385 места в Европа водата за къпане е с лошо качество. Най-много такива места има в Италия – общо 95 или 1,7% от водните обекти в страната, Франция – 9 места за къпане или 2,8%от общия им брой, и Испания – 58 места за къпане или 2,6%.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed