19 Апр. 2024

Вие сте тук

Кулинарните тайни на световните лидери, разкрити от техните готвачи

26.07.2012

Руският президент Владимир Путин си мисли, че живее във филм на Джеймс Бонд и гледа на себе си като на герой, изложен на постоянна заплаха. Ето защо той прибягва до дегустатори, които проверяват заедно с главния му готвач дали в храната му няма отрова, пише в. "Дейли телеграф".

Клюката за Путин дойде от Жил Брагар, основателя на елитния Клуб на шефовете на световните лидери, които приготвят блюдата на кралски особи и на държавни и правителствени ръководители. Клубът на главните готвачи проведе поредните си "срещи на върха" в Париж в неделя, а преди това и в Берлин. Във вторник готвачите бяха приети и от френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец, а преди това в Берлин ги посрещна и германската канцлерка Ангела Меркел.

Освен дегустаторите на блюдата на Путин в Кремъл има и лекар, който проверява заедно с главния готвач всяка чиния, предназначена за президента. Може би тази мания е остатък от комунизма, пише вестникът.

Подобна мания за проверка на ястията е имал и бивш американски президент по време на визита в Лондон, пише друг автор в същия вестник. Става дума за Джордж Буш - без да се посочва дали баща или син, който бил следван непрестанно от двама агенти от ФБР, които опитвали и анализирали храната.

Маниите на световните лидери за храните излизат наяве именно на срещите на върха на техните главни готвачи, пише вестникът. За Джордж Буш-старши е известно, че не яде броколи. Барак Обама не обича червеното цвекло. Предишният френски президент Никола Саркози е бил маниак на шоколада, но е прогонил сиренето от Елисейския дворец, но новият президент Франсоа Оланд го върнал. Той обаче изгонил артишока, който го отвращавал, стана още ясно от срещата на водещите кулинарни експерти, предаде Франс прес, като се позовава на разкритията на главния президентски готвач Бернар Восион. Той има 40-годишен стаж във френското президенство и е готвил ястията на шестима френски президенти.

В ООН главният готвач Дарил Шембек след дълги опити да се нагоди към кулинарните вкусове на всички народи, е започнал да готви семпли блюда като агнешко с тиквички, ястия от зеленчуци, зелени салати и плодови десерти.

На срещата на върха на главните готвачи бяха разкрити и някои кулинарни възражения на важните персони. Желязната дама Маргарет Тачър след години признала пред бившия си главен готвач, че приготвя много вкусно месо, но че ястията му й излизали много скъпо. Неотдавна пък Кейт Мидълтън, младата съпруга на принц Уилям, настояла да се промени рецептата за сос, за да стане той по-лек.

Клубът на главните готвачи на лидерите и монарсите е създаден през 1977 г. и обединява близо 30 главни готвачи. Тази година той отпразнува 35-годишно съществуване. Всяка година срещата му на върха е в различни градове. Тази година на парижкия етап от срещата беше поднесено агнешко от департамента Корез, където беше депутат Франсоа Оланд. Тортата пък беше шоколадова с лешников сладолед и във формата на една от гайките на Айфеловата кула.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed