Крем карамел е любимият домашен десерт на българина, става ясно от резултатите на национално представително проучване. То е проведено по поръчка на „Захарни заводи“ АД по повод 100-годишния юбилей от началото на производството на захар в Горна Оряховица.
Въпреки оспорваните резултатие, според които няколко сладки изкушения претендират за лидерство, на първо място излезе крем карамелът, посочен от 13% от участниците в анкетата като любим десерт.
Втор трето място си поделиха кексът и бисквитената торта, избрани от еднакъв брой анкетирени (по 11%).
Резултатите от проучването бяха представени от Валентина Ралева и от търговския директор и член на УС на „Захарни заводи“ АД - Красимир Добрев.
Около половината от участниците в анкетата си правят домашни десерти въпреки забързаното ежедневие и многобройните си ангажименти. А пък половината от захарта, произведена в Захарни заводи - Горна Оряховица, отива за производство на сладкарски изделия.
Ето и няколко други извода от проучването:
По време на събитието две от известните лица на България – актьорите Юлиан Вергов и Стефания Колева също споделиха своите рецепти за любимите си сладкиши. Двете звезди са част от отбелязването на годишнината. Двамата подчертаха, че макар сладкарството да не е тяхната стихия, те с удоволствие приготвят избрани рецепти, които се предават в семействата им от поколения.
***
„През 2013 г. заводът за захар на „Захарни заводи“ АД празнува едновековен юбилей. Гордеем се, че сме най-старият работещ производител на захар в България. Нашата захар е основна съставка за много домашно приготвени сладкиши, както и на пакетирани десерти, шоколади, вафли, бисквити. Затова за нас като компания, която вече едно столетие прави живота на българите по-сладък, беше важно да разберем кой десерт от кухнята на българина е най-любимият на хората”, отбеляза Валентина Ралева, изпълнителен директор и председател на УС на „Захарни заводи“ АД.
ЗАХАРНИ ЗАВОДИ произвежда захар от 1913 г. От пускането си до днес заводът за захар от Горна Оряховица е произвел около 30% от консумираната в страната захар. Компанията е единственият производител на захар на бучки в България и първата, която през 2003 г. предлага на българския пазар кафява захар. През 2007 г. за име на предпочитаната българска захар е избрана марка „Сладея”. Горнооряховската захар е носител на златен медал от Международния панаир в Пловдив през 2003 г. и 2004 г и множество сертификати за качество. Днес „Захарни заводи“ АД продава бяла и кафява пакетирана захар „Сладея”, както и бучки захар „Сладея“.