28 Апр. 2024

Вие сте тук

Крем карамел е любимият домашен десерт на българина

11.12.2013

Крем карамел е любимият домашен десерт на българина, става ясно от резултатите на национално представително проучване. То е проведено по поръчка на „Захарни заводи“ АД  по повод 100-годишния юбилей от началото на производството на захар в Горна Оряховица.

 

Въпреки оспорваните резултатие, според които няколко сладки изкушения претендират за лидерство, на първо място излезе крем карамелът, посочен от 13% от участниците в анкетата като любим десерт.

 

Втор трето място си поделиха  кексът и бисквитената торта, избрани от еднакъв брой анкетирени  (по 11%).

 

Резултатите от проучването бяха представени от Валентина Ралева и от търговския директор и член на УС на „Захарни заводи“ АД - Красимир Добрев.

Около половината от участниците в анкетата си правят домашни десерти въпреки забързаното ежедневие и многобройните си ангажименти. А пък половината от захарта, произведена в Захарни заводи - Горна Оряховица, отива за производство на сладкарски изделия.

 

Ето и няколко други извода от проучването:

  • Кексът запазва своето място сред предпочитаните сладкиши, независимо от възрастта на анкетираните. Той е предпочитан сладкиш от 61% от мъжете и 67% от жените.
  •  Хората над 55 г. в детството си са предпочитали торта, докато сега сред фаворитите им са кексът, крем карамелът, тиквеникът и палачинките със сладко или мед.
  • Хората на възраст до 34 години в детството си са предпочитали крем карамел и кекс. Крем карамелът не загубва много от позициите си и остава сред любимите сладкиши. Но с порастването предпочитан вкус е станал и този на тортата, а кексът е запазил мястото си.
  • Хората във възрастовия диапазон 35 – 54 години в детските си години са отдавали предпочитание на крем карамела и тортата, но впоследствие са били изместени от баклавата.

По време на събитието две от известните лица на България – актьорите Юлиан Вергов и Стефания Колева също споделиха своите рецепти за любимите си сладкиши. Двете звезди са част от отбелязването на годишнината. Двамата подчертаха, че макар сладкарството да не е тяхната стихия, те с удоволствие приготвят избрани рецепти, които се предават в семействата им от поколения.

***

 

„През 2013 г. заводът за захар на „Захарни заводи“ АД празнува едновековен юбилей. Гордеем се, че сме най-старият работещ производител на захар в България. Нашата захар е основна съставка за  много домашно приготвени сладкиши, както и на пакетирани десерти, шоколади, вафли, бисквити. Затова за нас като компания, която вече едно столетие прави живота на българите по-сладък, беше важно да разберем кой десерт от кухнята на българина е най-любимият на хората”, отбеляза Валентина Ралева, изпълнителен директор и председател на УС на „Захарни заводи“ АД.

 

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ произвежда захар от 1913 г. От пускането си до днес заводът за захар от Горна Оряховица е произвел около 30% от консумираната в страната захар. Компанията е единственият производител на захар на бучки в България и първата, която през 2003 г. предлага на българския пазар кафява захар. През 2007 г. за име на предпочитаната българска захар е избрана марка „Сладея”. Горнооряховската захар е носител на златен медал от Международния панаир в Пловдив през 2003 г. и 2004 г и множество сертификати за качество. Днес „Захарни заводи“ АД продава бяла и кафява пакетирана захар „Сладея”, както и бучки захар „Сладея“.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed