25 Апр. 2024

Вие сте тук

Красивият мадридски булевард "Гран виа" става пешеходна зона

28.02.2017

Булевард "Гран виа" - една от най-големите и престижни търговски улици на Мадрид - ще стане пешеходна зона,  съобщи ДПА. В неотдавнашно радиоинтервю кметицата на испанската столица Мануела Кармена заяви, че идеята ще бъде осъществена до края на мандата й през лятото на 2019 година. 72-годишната дама уточни, че се водят дискусии по подробностите на плана - например как да бъде интегриран градският транспорт.


Мадрид ограничи автомобилите по "Гран виа" в седмиците преди Коледа и Нова година миналата година, за да може да се отвори повече пространство за купувачите и посетителите.


Първата отсечка от булеварда в старата част на Мадрид е открита през 1924 година. Улицата е дълга 1,3 километра, като някои части са широки до 35 метра.


На "Гран виа" се намират прекрасни сгради, магазини, кина, ресторанти, но и най-известният театър в Испания. Улицата е известна като "мадридския Бродуей" заради множеството мюзикъли, които се представят там.


Вчера на всенародно гласуване гражданите на Мадрид се произнесоха за първи път по градоустройствен проект, предвиждащ превръщането на емблематичен площад с интензивен автомобилен трафик в пешеходна зона с дървета и зелени площи - "Пласа де Еспаня" (Plaza de Espana), разположен край "Гран виа".


Във вота за преобразяването на площада под мотото "Добре дошла на майката природа" се включиха 212 000 граждани на Мадрид от общо 2,7 милиона имащи право на глас. 54,19 на сто подкрепиха проекта за засаждане на 1000 дървета и покриване с тревни площи на зоните, откъдето сега преминават колите, с което от квартала ще изчезнат 60 000 автомобила на ден и той ще се свърже с други големи паркове.


Мадридчани гласуваха и за разширяване на тротоарите на "Гран виа", който ще стане отчасти пешеходна зона.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed