24 Апр. 2024

Вие сте тук

Край Лоара пресъздават проекти на Леонардо да Винчи

15.06.2015

Супа, приготвена по рецептата на Леонардо да Винчи, механичен лъв, който ще бъде създаден по негови чертежи и театрална възстановка на средновековна битка – това са само част от амбициите на група френски ентусиасти. Така те ще отбележат 500-годишнината от историческото сражение при Мариняно и годишнината от коронясването на крал Франциск Първи.

 

По време на тържествата, свързани с половинхилядолетния юбилей, ще работи ресторант, който се намира в сграда от 15 век и където се сервират ястия по средновековни рецепти от кулинарната книга на Леонардо. Известно е, че геният на Възраждането се интересувал не само от инженерството, но и от диетичното хранене и гастрономията. Съветите му са приложими и в наши дни – според Леонардо здравословното хранене допринася за добрия сън, а това се потвърждава и от съвременните лекари.

 

В кухнята посетителите ще видят огромна камина, която се използвала не само за отопление, но и за печене на елени и сърни, както и за затопляне на прочутата супа на Леонардо. А картините му днес са обект за изследване не само на хора, които се занимават с история на изобразителното изкуство, но и на диетолози. В статия, публикувана в американското издание The International Journal of Obesity, е изследван размерът на ястията, като е установено, че в днешно време той се е увеличил практически три пъти.

 

Що се касае до историческата битка при Мариняно, ще бъде възстановена не само тя,  но и цялостната атмосфера – например, музиката, която ще се изпълнява, ще е същата като звучалата по време на бракосъчетанието на Франциск Първи. За създаване на костюми от неговата епоха са наети най-добрите дизайнери и костюмери, които работят в парижката Гранд Опера. Във възстановката на битката, в която са загинали 17 хил. души само от френска страна, ще участват няколко хиляди доброволци.

 

Според проф. Паскал Бриуа – преподавател в университета в град Тур и изследовател от Центъра за изучаване на епохата на Възраждането, идеята се родила, докато проучвал стари манускрипти. Създаден е и специален сайт, на който вече е започнало обратното броене, което показва колко дни, часове и минути остават до голямото събитие. Пак там любознателните могат да научат най-малките подробности на историческите събития и на онова, което се предвижда за юбилея.

 

Историята

През 1515 г. край стените на замъка Мариняно, днес в Италия, на 16 километра от Милано, младият френски крал Франциск Първи и ссъзниците му -  венецианските войски, печелят главозамайваща победа срещу швейцарските наемници, които бранят Миланското херцогство. Година по-късно в кралския замък Амброаз по покана на Франциск Първи пристига Леонардо да Винчи, който впоследствие прави възстановка на битката. Смята се, че Леонардо пресича Алпите на 60-годишна възраст върху седлото на муле, към което са завързани три картини. Едната от тях днес загадъчно се усмихва на посетителите на Лувъра.

 

Тази година за 500-годишнината от битката на Мариняно и коронацията на Франциск Първи битката ще се състои отново. Но ще се реконструира не самата битка, а театралният спектакъл, създаден от големия художник и инженер.

 

Битката при Мариняно, с която се прославил младият крал, който по онова време само от година пребивавал на престола, предрешила резултата на  така наречените Италиански войни, които френските монарси водели от края на XV век. Това бе битка между гиганти, разказвал впоследствие френският маршал Тривулцио. Думите му се повтарят в романа на Дюма “Двадесет години по-късно“ от Атос, чийто дядо се бие при Мариняно.

 

 

Франциск тържествено влиза в Милано, посвещават го в рицарство направо на бойното поле. Скоро той се запознава с Леонардо да Винчи и го кани в двора си. Победителката Франция е покорена от идеите и изобретенията на Възраждането. Два месеца след битката  Леонардо вече работи върху механически лъв за френския крал. При Мариняно става очевидна важната роля на артилерията във военните сражения, и Леонардо, който е военен инженер, започва да конструира за младия крал фортификационни и други машини. Възстановени по негови рисунки от специалисти на IBM, днес те са изложени в замъка Кло Люсе.

 

Франциск, който рано загубил баща си, бил много привързан към остаряващия художник. Точно на него той поръчва през 1518 г. да възстанови битката при Мариняно. Специалният повод е сватбата на Лоренцо Медичи, съименник на Лоренцо Великолепния, с френската принцеса Мадлен дьо ла Тур д’Оверн. Идеята на празника била да покаже военното величие на Франция на именитите гости на сватбата, сред които посланиците на най-различни държави.

Днес замъкът Амбоаз на река Лоара е един от най-посещаваните туристически паметници във Франция. Средновековните му стени пазят гробницата на Леонардо да Винчи, наблизо е и домът на художника в Кло Люсе, който му бил подарен от краля, а между тях не е изключено да е имало и подземна галерия, която позволявала на краля да посещава Леонардо по всяко време.

 

Възстановката

Втората по ред възстановка, която ще се случи 500 години след събитието, ще е не по-малко впечатляваща от първата, убедени са организаторите. Просто защото имат амбицията да повторят всичко, измислено от Леонардо, до най-малката подробност. Ще бъдат проучени неговите проекти и чертежи, за да се изпълнят всички пиротехниески ефекти и технически нововъведения. Ловци и ловни кучета, над 200 средновековни палатки във военен лагер, оръжие от преди 500 години, музиканти и ландкнехти, готвачи, които ще пекат дивечово месо на конструирано от Леонардо въртящо се чеверме, ще са част от атракцията.

 

 

Очакват се десетки хиляди френски и чуждестранни туристи да пристигнат за честването.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed