26 Апр. 2024

Вие сте тук

Космическото летище за туристически полети е почти готово

09.09.2011

Първото в света космическо летище в американския щат Ню Мексико, от което ще се осъществяват пътническите полети на компанията “Върджин Галактик”, е завършено 90 на сто и е на път да изстреля туристи, пише "Труд", позовавайки се на публикация в. “Дейли мейл”.

Пистата с дължина 3,2 км и ширина 60 м вече е напълно готова, както и терминалът и центърът за управление на полети. Те са част от футуристичния комплекс “Космическо летище Америка”, създаден по проект на архитекта Норман Фостър.

“Това е един малък град”, казва Кристин Андерсън, току-що назначената изпълнителна директорка на администрацията на космодрума. “Свалям шапка на всички архитекти и изпълнители на проекта, които наравно се трудиха за осъществяването му”, казва тя.

Още в началото на своята нова работа обаче Андерсън се изправя пред сериозно предизвикателство - законодателите в Ню Мексико орязаха с повече от 50 на сто бюджета й.

Все пак последната фаза от осъществяването на проекта вече е в ход и се очаква първите полети да започнат в началото на 2013 година. Изграждат се съоръженията от комплекса за вертикално излитане, два центъра за посетители в близките градове, плюс още един в самото космическо летище.

През октомври м.г. американската компания “Върджин Галактик” извърши първия си самостоятелен полет с туристическия космически кораб “Спейс шип 2” Той бе изведен от самолета-носител “Уайт найт 2” на височина 13 км, след което се отдели и след 11 минути се приземи. Корабът прелетя над пустинята Мохаве в Южна Калифорния, а полетът продължи общо 25 минути. Въобще не бяха пуснати двигателите на кораба, който е предвиден за 6-има пътници и двама пилоти. “Това е началото на нова космическа ера и ние сме горди, че сме в основата на този забележителен етап в историята”, заяви ексцентричният британски милиардер Ричард Брансън, собственикът на “Върджин Галактик”, част от неговата компания “Върджин Атлантик”.

“Спейс шип 2” ще трябва да премине през още изпитания, включително няколко полета в атмосферата, преди да може да изпълнява комерсиални полети в открития Космос. “Ще извършим още много изпитания, което ще отнеме 12 до 18 месеца, преди да изпратим хора в Космоса”, обяви преди близо една година Брансън.

Сумата, която търсачите на силни усещания ще трябва да си приготвят за полет, е 200 000 долара. Въпреки високата цена вече има заявки от близо 400 мераклии за космически туризъм.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed