25 Апр. 2024

Вие сте тук

Космическите хотели – първо за бизнес туристи

17.05.2012

 

 

Космическите пакети ще станат факт в най-близко бъдеще, макар че на първо време ще са достъпни преди всичко на бизнес туристи. Всъщност, очакванията са това да бъдат представители на научни институти, корпорации и университети, които се занимават с изучаване на безтегловността и свързаните с нея проблеми.


Прогнозите на американските учени са, че в най-близко бъдеще трансфер от Зелята до хотел, разположен някъде в космическото пространство, ще бъде реалност. Две големи компании - SpaceX и Bigelow Aerospace, вече си сътрудничат в тази сфера, съобщи spacex.com


Първата от тях се занимава със създаването на частния космически кораб Dragon, чийто първи старт е планиран за 19 май. Корабът ще може да изведе на околоземна орбита около 6 тона товар.


Bigelow Aerospace на свой ред е известна с разработването на модула BA 330. Тази космическа станция, всъщност, е надуваема конструкция, разполагаща с пространство от 330 куб.м.

В бъдеще няколко такива модула ще бъдат съединени, като от тях ще се сформира истински космически хотел. В него ще могат да се настанят шестима.


Компаниите SpaceX и Bigelow Aerospace възнамеряват в бъдеще да предлагат пакет от услуги на корпорации, университети и други институции. Пакетът ще включва трансфер с кораба Dragon и настаняване в хотела BA 330. Точно там учените ще могат да провеждат експеритентите си, свързани с безтегловността.


Два модула на компанията Bigelow Aerospace вече са преминали през тестове неотдавна. Новите технологии позволяват да се осигури надеждна радиационна защита на BA 330.


Двете американски компании ще започнат да предлагат пакетите си първи на азиатските пазари. Най-големи са надеждите да се привлекат изследователи от Япония.


Американското правителство финансира подобни проекти в рамките на космическата си програма. Например, компанията SpaceX, , която в бъдеще ще извършва трансферите на пътници и товари до ниска околоземна орбита, ще получи от държавата около 396 млн долара за развойна дейност.


Стартът на Dragon бе планиран за 7 май, но поради техниечески проблем бе отложен.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed