28 Март 2024

Вие сте тук

Концесиите да финансират поддръжката на неохраняемите плажове

27.08.2012

Част от парите от концесия и наем на охраняемите плажове да се предоставят на областните управители на Варна, Добрич и Бургас и да се използват за частично обезпечаване на най-посещаваната неохраняема брегова ивица.

 

Предложението за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъде внесено в Народното събрание между двете четения на закона на 3 септември.

 

Идеята на плажовете, които не са концесионирани или отдадени под наем и посетителите при тях заемат повече от 30 на сто от капацитета им, да се обезпечат частично със спасители и медицинско обслужване. За финансовото осигуряване на тази дейност се предлага 20% от сумата от концесионно плащане и 10% от наемната цена да се превеждат по бюджета на областта, на чиято територия се намира плажът.

 

Досега общините, на чиято територия се намира съответният охраняем плаж, получаваха 50% от парите от концесия и 50% от наемите, а ако предложението бъде прието ще вземат 30 на сто от концесията и 40 на сто от наемната цена. Предварителните разчети сочат, че един спасителен пост с двама спасители струва около 2500 лева на месец. Предлага се обезпечаването на неохраняемите плажове трябва да е в периода от 15 юни до около 10 септември. По Черноморието има 63 неохраняеми плажа - 32 в Бургаска, 16 в Добричка и 15 във Варненска област.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed