Българинът е увеличил консумациятана месо, риба и плодове, а е намалил потреблението на хляб, алкохол и цигари. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).
23,2 л алкохол и 547 къса цигари се падат на човек от домакинство през 2011 г. Година по-рано количеството е съответно 23,6 л алкохол и 591 цигари.
Според НСИ данните свидетелстват за промени в структурата на потреблението на българските домакинства. През миналата година например е намалена консумацията на хляб и тестени изделия с 1,3 кг до 106,7 кг на човек. За сметка на това има нарастване на потреблението на месо, риба и плодове. Намалява леко употребата на мляко и кашкавал.
Според статистиката до 86% от всички разходи на домакинствата отиват за задоволяване на различни потребности. Само разходите за храна и напитки през 2011 г. достигат 36,2 на сто. През предходната година обаче техният дял е бил 37,2%.